Bănci și Asigurări

Conturile curente şi de economii au depăşit pragul de 40 mld. lei în ianuarie. Într-un an au avansat cu 28%

Conturile curente şi de economii au depăşit pragul de...

Autor: Liviu Popescu

10.03.2016, 00:00 211

Depozitele overnight, în special conturi curente şi de economiei, constituite de clienţii persoane fizice au depăşit în luna ianuarie pentru prima oară pragul de 40 de miliarde de lei (echivalentul a 9 mld. euro), fiind în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR.

Creşterea în termeni nominali a fost de aproximativ 8 mld. lei. Pe de altă parte, depozitele la termen au înregistrat o creştere practic nesemnificativă, de doar 300 mil. lei. Însă această categorie de economisire reprezintă cea mai mare parte a resurselor atrase de bănci de la populaţie, adică o pondere de 73% din total.

Preferinţele românilor au început în ultimii ani să se îndrepte înspre conturile curente şi economii întrucât acestea oferă o flexibilitate mult mai mare decât depozitele la termen, şi mai mult decât atât dobânzile au ajuns la niveluri comparabile. Bonificaţiile plătite de bancheri pentru depozite s-au poziţionat pe o pantă descendentă în ultima perioadă de timp, dar paradoxal (iar asta şi în condiţiile creşterii consumului) românii tot au preferat să aducă bani la bănci.

Soldul depozitelor în lei atrase de la populaţie afişa la finele lunii ianuarie un volum de 93 mld. lei, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Şi pe segmentul valută avansul a fost asemănător, ceea ce înseamnă că s-a ajuns la un volum de resurse de 55 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO