Bănci și Asigurări

Conturile de pensie privata ale angajatilor, mai sarace cu 100 mil. €

Conturile de pensie privata ale angajatilor, mai sarace cu 100 mil. €

* estimare ZF; Nota: In grafic este prezentata luna pentru care s-au platit contributiile. Sumele se vireaza doua luni mai tarziu, adica pentru noiembrie, de exemplu, contributiile se vireaza in ianuarie Sursa: ZF pe baza datelor CNPAS si CSSPP

09.12.2009, 23:15 25

Aproape o treime din angajatii care au aderat la un fond depensii private obligatorii (pilonul II), adica aproximativ 1,5milioane de persoane, nu primesc in fiecare luna contributiiledatorate de angajatori, valoarea totala a sumelor pe care firmelenu le-au virat anul acesta in conturile de pensie privata fiind depeste 105 mil. euro, potrivit unei analize realizate de ZF.

"Afost o evolutie asteptata. Este o suma importanta, generata deindisciplina angajatorilor si de cresterea somajului. Firmele auprobleme in ceea ce priveste platile si probabil ca acest lucru nuse va opri pana la sfarsitul primului trimestru din anul viitor", adeclarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numarul persoanelor pentru care nu se platesc in mod constantcontributii a urcat in fiecare luna de la lansarea sistemului depensii private, potrivit celor mai recente informatii pondereaacestor clienti in numarul total al participantilor la fondurile depensii private obligatorii fiind de circa 30%. Fondurile au inprezent peste 4,8 milioane de clienti, sumele primite inadministrare anul acesta urmand sa depaseasca 310 mil. euro.

In fiecare luna, din cauza dificultatilor financiare cu care seconfrunta in prezent toate firmele, in conturile de pensie sevireaza cu 7-11 mil. euro mai putin decat ar trebui.

"Nu este o surpriza, traim intr-un an de criza, iar angajatii siangajatorii au fost afectati deopotriva. Disciplina financiarasufera in vremuri de criza. Acest lucru afecteaza toate fondurilede pensii, ele neajungand la dimensiunea la care ar trebui sa fie.Rezultatele din investitii ar putea fi mai bune daca sumeleinvestite ar fi mai mari", afirma Crinu Andanut, presedintele APAPR(Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) sidirectorul general al Allianz-Tiriac Pensii Pirvate, careadministreaza al doilea fond de pilon II ca marime de pe piatalocala.

Contributiile la fondurile de pensii obligatorii reprezinta 2%din veniturile salariale lunare si se scad din contributiile deasigurari sociale de stat. Sumele pe care angajatorii nu le vireazavor afecta in final pensiile participantilor la fondurileprivate.

"Este posibil ca ponderea celor pentru care nu se vireazaconstant contributii sa sara de 30%, dar nu cu mult, poate unul saudoua puncte procentuale, din cauza cresterii somajului", considerapresedintele CSSPP.

In prezent, rata somajului este de 7,5%, aproape dubla fata deacum un an. Peste 680.000 de romani sunt someri, iar numarul lor vacontinua sa creasca, in conditiile in care companiile anunta incontinuare disponibilizari. La inceputul anului Fondul MonetarInternational estima ca numarul somerilor va ajunge la 800.000 lasfarsitul lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO