Bănci și Asigurări

Conturile goale de pensie privata au ajuns la 33%

29.03.2010, 23:10 41

Numarul clientilor fondurilor de pensii administrate privat(pilonul II) pentru care nu se vireaza contributii creste constantin fiecare luna din cauza somajului si a lipsei de lichiditati aangajatorilor, in martie ponderea acestor clienti ajungand la 33%din total, cu sase puncte peste nivelul de acum un an.
Piata pensiilor private se apropie astfel cu pasi repezi de cel maipesimist scenariu avansat la inceputul acestui an de companiile dinacest sector, si anume ca ponderea conturilor care nu suntalimentate lunar cu contributii va depasi 35% in cursul acestui an.Fondurile de pensii private obligatorii au peste 5 milioane declienti, iar numarul celor pentru care nu s-au virat contributii inaceasta luna (sumele fiind aferente salariilor din luna ianuarie)este de 1,65 de milioane de persoane, potrivit datelor CaseiNationale de Pensii.
Din martie anul acesta contributia a fost majorata cu 0,5 puncte,la 2,5% din veniturile salariale.
"Principala cauza a acestei evolutii este rata somajului, care acrescut mult anul trecut. Conturile de pensie nealimentate cucontributii si somajul au aceeasi tendinta. De asemenea, uniiangajatori nu vireaza contributii, dar nu avem de unde sa stim cepondere are fiecare din acesti factori", afirma Besim Jawad,directorul general al administratorului de pensii Eureko.
El se asteapta ca rata somajului sa intre pe un trend descrescatorin trimestrul al treilea din acest an. "Nu am iesit inca din criza,iar somajul este ultimul indicator care isi revine. Cred ca inacest an ponderea conturilor nealimentate lunar ar putea trece de35%", explica Jawad, care conduce un fond de pensii de pilon II cuaproape 344.000 de participanti. De asemenea, compania a lansatanul trecut un fond de pensii facultative (pilonul III).
Din cauza somajului si a indisciplinei angajatorilor, la fondurilede pensii au pierdut in martie contributii de 13 mil. euro.Fondurile au primit in administrare in aceasta luna contributii de27,2 mil. euro pentru 3,35 de milioane de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO