Bănci și Asigurări

Coşmarul continuă. Bancherii ştiu că Ministerul Finanţelor are în sertar o nouă prevedere care îi va lovi: provizioanele bancare nu vor mai fi deductibile fiscal decât în momentul în care se înregistrează o pierdere fie pe credit, fie pe un activ financiar

Coşmarul continuă. Bancherii ştiu că Ministerul...

Autor: Cristian Hostiuc

15.01.2019, 20:02 13977

Ministerul Finanţelor are pregătită în sertar o nouă prevedere care va afecta sistemul bancar: provizioanele bancare nu vor mai fi deductibile fiscal decât în momentul în care se înregistrează o pierdere fie pe credit, fie pe un activ financiar.

Bancherii ştiu că la Finanţe se discută despre acest lucru şi se aşteaptă ca această măsură să iasă pe piaţă în următoarele săptămâni.

În joc sunt provizioane bancare de 20 de miliarde de lei, care au fost constituite de bănci de-a lungul anilor fără ca pierderile să fie înregistrate.

În acest moment, o bancă poate să înceapă să îşi constituie provizioane deductibile fiscal integral dacă consideră că un credit va avea probleme sau dacă un activ financiar are o valoare mai mică decât cea de achiziţie.

Despre această nouă prevedere bancară a vorbit şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

În cazul în care această prevedere va intra în vigoare, băncile vor fi nevoite să treacă provizioanele pe partea de venituri, ceea ce le va mări acum profitul, dar vor fi afectate ulterior atunci când un credit va sări în aer şi vor fi nevoite să înregistreze direct pierderea, dintr-o dată.

De-a lungul anilor, BNR le-a solicitat băncilor să constituie provizioane pentru creditele cu probleme sau pentru modificările de preţuri la activele financiare.

Dacă garanţiile unui credit imobiliar aveau o reducere de valoare, BNR obligă băncile să constituie provizione pentru diferenţă.

Din 2015 încoace, când sistemul bancar a revenit pe profit, acest profit a venit în cea mai mare parte din reversarea provizioanelor şi nu din creşterea activităţii bancare. Adică băncile au avut provizioane la credite sau provizioane pentru scăderea garanţiilor imobiliare, şi în momentul în care debitorii şi-au plătit creditele sau valoarea imobiliară a garanţiilor a crescut, diferenţa a fost înregistrată ca profit.

De altfel, la ultima conferinţă de presă, Guvernatorul BNR le-a cerut bancherilor să iasă în faţă şi să explice publicului de unde vine acest profit bancar.

În T3 2018, profitul sistemului bancar a fost de 5,7 miliarde de lei.

Taxa bancară şi noul mod de clasificare a provizioanelor vor zdruncina semnificativ bilanţurile băncilor, iar prima reacţie a bancherilor va fi de a pune totul pe „hold”.

Deja bancherii au început să facă planuri pentru a compensa taxa bancară, printre măsuri fiind reducerea dobânzilor la depozite, creşterea comisioanelor, creşterea marjelor la acordarea de noi credite, reducerea costurilor prin scăderea numărului de sucursale şi a numărului de angajaţi.

Nici una dintre băncile mari din România, aparţinând grupurilor internaţionale nu îşi pune problema acum să iasă de pe piaţa românească.

Toţi bancherii speră ca Guvernul să reducă din taxa bancară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO