Bănci și Asigurări

Cosmin Marinescu, consilier al ministrului finanţelor, n-a mai ajuns în CA al CEC Bank. Noul nominalizat este Valentin Mavrodin

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

18.03.2013, 09:00 1042

Ministerul Finanţelor, acţionarul unic al CEC Bank, a retras nominalizarea lui Cosmin Marinescu, consilier al ministrului Daniel Chiţoiu, pentru un loc de membru în consiliul de adminstraţie al băncii de stat. Noul candidat este Valentin Mavrodin, directorul general al direcţiei generale de trezorerie şi contabilitate publică din Ministerul Finanţelor, care a mai făcut parte din corpul de administratori ai CEC Bank în ultimii ani.

Mavrodin a fost pentru scurt timp secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor pe finalul mandatului guvernului Tăriceanu, fiind demis de premierul Emil Boc. Dacă echipa de top management de la CEC a rămas relativ stabilă după 2007, cu excepţia venirii lui Andrei Stamatian ca prim-vicepreşedinte în 2011, în componenţa nonexecutivă a consiliului de administraţie are loc un dute-vino dictat de partipriuri politice şi care este moderat numai de filtrele procesului de autorizare de la Banca Naţională.

Chiar şi instalarea lui Stamatian s-a împiedicat iniţial de rigorile BNR, iar fostul ministru al finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a încercat fără succes să-şi propulseze un consilier chiar pe postul de vicepreşedinte al băncii. Cosmin Marinescu, doctor în economie şi conferenţiar la ASE, îl consiliază pe actualul ministru Daniel Chiţoiu în probleme de analiză şi politică economică. Încă din primul mandat al premierului Victor Ponta, consilierul acestuia profesorul Daniel Dăianu a primit un loc în consiliul de administraţie al CEC Bank. Politicienii au de împărţit în total 11 scaune, din care patru sunt ocupate în prezent de executivi ai băncii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO