Bănci și Asigurări

Costul leilor ajunge la un minim istoric în prima şedinţă din 2016. Robor se pregăteşte să coboare sub pragul psihologic de 1%

Costul leilor ajunge la un minim istoric în prima...

Autor: Liviu Popescu

06.01.2016, 00:05 3561

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, deschide anul 2016 la minimul istoric de 1% pe an după ce în ultimele şedinţe din 2015 s-a poziţionat pe o pantă descendentă. Astfel dacă această evoluţie va continua, Robor va cădea sub pragul de 1% pe an, nivel care nu a mai fost atins pe piaţa monetară interbancară în istoria postdecembristă a României.

Scăderea Robor creează premisele ieftinirii din luna martie a creditelor acordate în monedă românească întrucât atunci majoritatea băncilor îşi actualizează ratele la credite, operaţiune realizată trimestrial. În decembrie 2015, la precedenta rundă de actualizare a ratelor, Robor se afla în jurul nivelului de 1,1% pe an.

Părerile analiştilor sunt împărţite în ceea ce priveşte evoluţia costului leilor în 2016.

„La sfârşitul acestui an ne aşteptăm de asemenea la o valoare sub dobânda de politică monetară pe care o vedem în scădere cu 0,25 puncte procentuale ca urmare a continuării procesului de relaxare“, a explicat Rozalia Pal, economis­tul-şef al Garanti Bank. Potrivit previziunilor economistului-şef al Garanti Bank, dobânda-cheie a BNR va încheia acest an la 1,5% pe an, faţă de 1,75% în prezent, nivel minim istoric.

Pe de altă parte, economiştii de la ING Bank se aşteaptă ca Robor cu scadenţa la trei luni să crească de la 1% spre 1,75% la finele acestui an, pe fondul unui control mai strict al lichidităţii de către Banca Naţională.

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni a încheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel că scăderea costului leilor a fost anul trecut de 40%. În decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4%, adică un declin de 29%.

Costul leilor s-a poziţionat pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii bune din sistem, care a determinat şi scăderea dobânzilor Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară), care în prezent se situează sub 1% indiferent de scadenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO