Bănci și Asigurări

Costul leilor îşi continuă declinul şi atinge un minim istoric. Do­bânda Robor cu scadenţa la trei luni a atins ieri un nou minim istoric de 0,90% pe an

Costul leilor îşi continuă declinul şi atinge un...

Autor: Liviu Popescu

26.01.2016, 00:04 41707

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, în func­ţie de care băncile stabilesc rata dobânzii pen­tru un credit în lei cu dobânda variabilă, şi-a con­tinuat tendinţa descendentă şi ieri şi a atins mini­mul istoric de 0,90% pe an, în scă­de­re cu 2% faţă de nivelul săptă­mânii trecute.

Costul leilor s-a poziţionat în ultima pe­rioa­dă de timp pe o pantă descendentă ca ur­mare a sur­plusului de lichiditate existent pe pia­ţă, ceea ce a împins la minime istorice şi do­bânzile Robor cu scadenţa mai mare. Astfel, do­bân­da Robor cu scadenţa la şase luni a atins ieri minimul istoric de 1,24% pe an. Şi dobân­zile Robor cu sca­denţa la nouă luni şi 12 luni afi­şau un nivel de 1,32% pe an, respectiv 1,37% pe an. Însă când vor putea românii să simtă în pro­priile buzunare de­clinul indi­catorului Robor şi implicit să plătească rate mai mici la credite?

În luna martie băncile îşi vor actualiza dobân­zile variabile (o marjă de dobândă fixă aplicată de bancă plus nivelul indicatorului Robor) la creditele în monedă naţională, astfel că este posibil ca românii să plătească de atunci rate mai mici. Ajustarea ratelor este o opera­ţiu­ne realizată trimestrial de bănci.

Vedeţi AICI cu cât plătiţi mai puţin la rate. Ce înseamnă de fapt scăderea dobânzii

Un nou virus face ravagii. Nu există tratament şi nici vaccin. Care este cea mai nouă epidemie, care ar putea avea consecinţe la fel de grave ca Ebola

 

Analiştii consideră că dobânda Robor va scădea în prima jumătate a acestui an chiar şi până la 0,5-0,7% în contextul în care econo­mia locală va experimenta în acest interval de timp inflaţie negativă, iar ulterior, din a doua parte a anului, dobânda Robor ar putea să urce şi să încheie anul chiar la nivelul de 1,4% pe an, pe fondul normalizării situaţiei din piaţa mo­netară, consideră analiştii.

Dar şi inflaţia ar putea să reintre pe un trend pozitiv din a doua parte a anului, mai spun analiştii.

La nivelul actual al dobânzilor la credite în lei (în unele cazuri la minime istorice) orice fluctuaţie a indicatorului Robor se resimte în costul creditului.

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni s-a diminuat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 0,7 puncte procentuale ceea ce înseamnă că românii plătesc mai puţin pentru rate lunare. Scăderea pe care costul leilor a avut-o în ultimele 12 luni înseamnă practic o reducere a unei rate lunare la un credit imobiliar (luând în calcul o marjă de credit de 2,5%) de 200.000 de lei acordat pe o perioadă de 30 de ani de 80 de lei. Astfel, rata lunară s-a diminuat de la 966 de lei la 886 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO