Bănci și Asigurări

Crăciun, economistul-şef al BCR: Reducerea TVA la produsele alimentare va avea un efect pozitiv asupra preţurilor la raft şi consumului, iar impactul asupra deficitului bugetar va fi limitat

Crăciun, economistul-şef al BCR: Reducerea TVA la...

Autor: Claudia Medrega

07.04.2015, 14:13 546

Decizia de reducere a TVA la 9% la toate produsele alimentare va avea un efect pozitiv asupra preţurilor la raft în condiţiile în care impactul asupra deficitului bugetar va fi mai degrabă limitat, însă scăderea preţurilor finale va fi probabil semnificativ mai scăzută decat cei 15% sugeraţi pur matematic, afirmă Radu Crăciun, economistul-şef al BCR.

Guvernul a decis astăzi că toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică vor avea TVA de 9% de la 1 iunie.

“Este de aşteptat ca şi producătorii şi comercianţii să fie tentaţi să benficieze de pe urma acestei scăderi a TVA-ului  ceea ce înseamnă că scăderea preţurilor finale va fi probabil semnificativ mai scăzută decât cei 15% sugeraţi pur matematic. Până la urmă nu trebuie să uităm că preţurile vor fi stabilite de raportul dintre cerere şi ofertă”.

Având în vedere ponderea mare pe care o au alimentele în coşul de consum zilnic, scăderea preţului acestora va face ca pe termen limitat inflaţia să scadă, în timp ce consumul gospodăriilor ar primi un stimul prin creşterea venitului disponibil.

Dincolo însă de aceste evoluţii pozitive, păstrarea echilibrului bugetar va rămâne o provocare în condiţiile în care, raportat la PIB, România are cel mai sărac buget din UE, iar investiţiile publice sunt în suferinţă, mai spune Crăciun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24