Bănci și Asigurări

Ce cred bancherii despre 2021? Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Băncile nu au motive să se plângă de evoluţia din 2020, mai ales în comparaţie cu alte sectoare. Sunt optimist cu privire la evoluţia economiei şi a Raiffeisen şi cred că 2021 va fi un an mai bun ca 2020

Ce cred bancherii despre 2021? Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Băncile nu au motive să se plângă de evoluţia din 2020, mai ales în comparaţie cu alte sectoare. Sunt optimist cu privire la evoluţia economiei şi a Raiffeisen şi cred că 2021 va fi un an mai bun ca 2020

Steven van Groningen, preşedinte & CEO al Raiffeisen: Monitorizăm cu atenţie evoluţiile din economie pentru a fi bine poziţionaţi şi pregătiţi pentru riscurile care s-ar putea manifesta pe termen mediu şi lung. DESEN: Romeo Răileanu

Autor: Claudia Medrega

23.02.2021, 00:08 2986

Evoluţia cererii pentru credite a fost una bună în 2020, cu ex­cep­ţia celor două luni de stare de urgenţă, iar băncile nu au motive să se plângă de evoluţia din 2020, mai ales în comparaţie cu alte sectoare din eco­nomie, consideră Steven van Groningen, preşe­dinte & CEO al Raiffeisen Bank.

„Nu cred că noi, băncile, avem motive să ne plângem de evoluţia din 2020, mai ales în comparaţie cu alte sec­toa­re din economie“, a declarat Steven van Groningen într-un inter­viu acordat ZF.

Creditarea a continuat să creas­că în 2020, însă ritmul me­diu a încetinit la 5,1% faţă de 7,6% în 2019, în condiţiile pan­de­miei de COVID-19.

Un moment delicat pentru siste­mul bancar în 2020 a fost cel în care agen­ţiile de rating de ţară ne-ar fi putut retro­gra­da, ceea ce nu s-a întâmplat în cele din ur­mă. Am trecut cu bine de acel moment şi asta ne-a ajutat.“

În contextul pandemiei de COVID-19, care a dus la deteriorarea mediului macro­economic şi a impus constituirea unor pro­vizioane mai mari pentru even­tuale dificultăţi viitoare ale cli­enţilor băncilor în rambur­sarea creditelor, profitul băn­cilor a scăzut în 2020.

Vorbind despre morato­riile pri­vind amânarea ratelor la credite pentru clienţii care au avut dificultăţi financiare din cauza efectelor crizei COVID-19, CEO-ul Raiffeisen susţine că s-a observat un compor­tament destul de bun al clienţilor băncii care revin la plata ratelor, în jur de două treimi dintre clienţi reluând plăţile, în timp ce mai puţin de o treime dintre clienţi au dificultăţi la revenirea la plată după expirarea moratoriilor, iar acestora banca le oferă soluţii de restructurare.

Pentru 2021, CEO-ul Raiffeisen se declară optimist cu privire la evoluţia economiei, a creditării şi a Raiffeisen Bank.

„Suntem într-o perioadă marcată de multe incertitudini, dar cererea pentru credite creşte. Să vedem câte dintre ele vor fi aprobate pentru că şi partea de risc se adaptează permanent la evoluţiile pieţei. Cert este că nu mă aştept la evoluţii bruşte şi în niciun caz la o scădere a creditării. Băncile vor continua să finanţeze economia, facem parte din soluţie în această perioadă şi este clar că există potenţial de creştere“, a spus şeful Raiffeisen.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9250
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.7278
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.7274
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.0120