Bănci și Asigurări

Credit Agricole a semnat cu Alpha Bank contractul de vânzare a diviziei elene Emporiki

Autor: Marius Oncu,

17.10.2012, 10:20 702

"Înţelegerea a fost aprobată de board-ul Credit Agricole la 15 octombrie. Credit Agricole şi Alpha Bank vor să finalizeze tranzacţia până la 31 decembrie, în funcţie de obţinerea autorizaţiilor de la autorităţile relevante", se arată într-un comunicat al grupului francez.

Board-ul directorilor Alpha Bank şi Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară au aprobat, deja, termenii şi condiţiile tranzacţiei.

Credit Agricole a injectat anterior 2,3 miliarde de euro la Emporiki, sumă care va creşte la 2,85 miliarde de euro. Grupul va subscrie, de asemenea, o emisiune de obligaţiuni convertibile de 150 milioane de euro care urmează să fie emise de Alpha Bank. Obligaţiunile vor putea fi răscumpărate cu acţiuni Alpha Bank, în funcţie de anumite condiţii şi la iniţiativa Credit Agricole.

Finnaţarea de la Credit Agricole pentru entităţile care sunt vândute se situa la 2,1 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie. Recapitalizarea Emporiki şi subscrierea la emisiunea de obligaţiui a Alpha Bank vor reduce imediat această finanţare cu aproximativ 700 milioane de euro.

În plus, Credit Agricole analizează posibilitatea achiziţiei unor active de la Emporiki şi Alpha Bank, care ar reduce finanţarea reziduală a grupului către Emporiki. Finanţarea reziduală va fi plătită în trei tranşe, ultima programată pentru sfârşitul anului 2014 şi va fi garantatată de active financiare de calitate, selectate de Credit Agricole.

Impactul tranzacţiei va influenţa rezultatele financiare raportate de Credit Agricole pentru trimestrul al treilea.

Grupul francez a decis în iunie că transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din România, către Credit Agricole. Banca Naţională a României şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole, iar numele instituţiei de credit a fost schimbat în august în Credit Agricole Bank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO