Bănci și Asigurări

​Credit Agricole revine după trei ani în Grecia prin achiziţionare unei participaţii de aproape 10% la Alpha Bank

​Credit Agricole revine după trei ani în Grecia prin...

Autor: Liviu Popescu

09.12.2015, 12:07 380

Grupul bancar francez Credit Agricole, care şi-a încheiat prezenţa comercială în Grecia în urmă cu trei ani când a decis să vândă Emporiki Bank către Alpha Bank, a decis să revină cu operaţiuni în statul elen, de data aceasta prin achiziţia unei participaţii de 9,75% la Alpha Bank.

Astfel, Credit Agricole, care a achiziţionat participaţia printr-o companie de asigurări afiliată, a devenit cel mai mare acţionar instituţional al Alpha Bank şi totodată unul dintre cei mai mari acţionari ai unei bănci elene, scrie agenţia de presă elenă ANA.

Banca grecească Emporiki a fost deţinută de Crédit Agricole, care a vândut-o însă în 2012, dar a păstrat subsidiarele din regiune, pe care le-a trecut sub brandul propriu.

Banca locală este controlată însă printr-un vehicul special, IUB Holding, semn că operaţiunile din România nu sunt de importanţă strategică pentru grup şi ar putea fi vândute în orice moment. De altfel, pe piaţă au apărut de mai multe ori informaţii că banca ar fi la vânzare.

Deşi Crédit Agricole este una dintre cele mai puternice bănci franceze, subsidiara de la Bucureşti este un jucător de talie medie în sistemul bancar local, cu o cotă de piaţă de circa 0,4% la finalul anului trecut.

Alpha Bank controlează în România un jucător care la finele anului 2014 era poziţionat pe locul opt în sistemul bancar în funcţie de mărimea activelor, fiind cea mai mare bancă locală a cărui acţionar este o instituţie de credit elenă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO