Bănci și Asigurări

Credit Europe: Avem bani destui, dar clientii buni sunt foarte reticenti

Credit Europe: Avem bani destui, dar clientii buni sunt foarte reticenti

Omer Tetik, prim-vicepresedinte al Credit Europe Bankk: Firmele cu o situatie financiara buna isi amana investitiile, iar clientii individuali asteapta ca preturile la imobile sa mai scada.

29.04.2010, 23:10 84

Cea mai dificila sarcina pentru bancheri este acum sa convingaoamenii de afaceri sa ia credite, in conditiile in care lipsaperspectivelor de crestere a cererii descurajeaza orice plan deinvestitii, spune Omer Tetik, prim-vicepresedinte al Credit EuropeBank (CEB), o banca locala de talie medie, membra a grupuluifinanciar controlat de omul de afaceri turc Husnu Ozyegin.

Pe de alta parte, Tetik spune ca segmentul de retail esteperceput acum ca fiind destul de riscant, in conditiile in caredisponibilizarile nu s-au incheiat.

"Profesorii de liceu sunt cei mai buni platnici. Dar cum sa ledai credit, cand nu stii daca vor fi disponibilizati", intreabaretoric directorul Credit Europe Bank, in conditiile in care statulinca amana implementarea planurilor de reducere a cheltuielilor,desi devine tot mai clar ca taierile dure de costuri nu pot fievitate.

Fara finantari care sa sustina consumul, nici firmele nu au insapentru cine sa produca, dar toti clientii sunt acum mult maireticenti in contractarea de credite, dupa socul din 2008-2009,cand dobanzile au urcat puternic, iar bancile aproape au opritcomplet creditarea.

"Avem lichiditati si vrem sa dam credite, dar clientii buni suntfoarte reticenti. Firmele cu o situatie financiara buna isi amanainvestitiile, iar clientii individuali asteapta ca preturile sa maiscada", spune Tetik. El noteaza ca la Credit Europe 20% din activesunt plasate in instrumente lichide (fie pe piata interbancara, fiein obligatiuni - n. red.), insa situatia este similara la nivelulintregii piete.

Totusi, pentru 2010 turcii au in plan sa isi majoreze soldulcreditelor cu 15%-20%, ceea ce ar insemna insa doar putin mai multdecat recuperarea scaderii din 2009.

"Am incheiat anul trecut cu un sold al creditelor de 900 demilioane de euro. In 2009 am vandut un pachet de credite ipotecarede 360 de milioane de euro catre banca-mama din Olanda. Faraimpactul acestei tranzactii, soldul ar fi scazut cu 15%, pentru cavanzarile au fost slabe pe toate liniile", afirma Tetik. El explicavanzarea creditelor catre banca-mama prin ratiuni de optimizare autilizarii capitalului la nivel de grup, in conditiile in carecalitatea portofoliului era foarte buna.

In alta ordine de idei, directorul Credit Europe spune ca bancaisi va finanta cresterea creditelor de anul acesta prin atragereade depozite pe plan local, insa poate accesa si fonduri de la grup,care are o pozitie supralichida.

"Nu avem linii de finantare pe termen scurt. Cu exceptiadepozitelor clientilor, in 2010-2011 nu avem nicio scadenta pepartea de finantari."

Deteriorarea portofoliului de credite a mancat aproapetot profitul

Cheltuielile mari cu provizioanele pentru acoperirea unoreventuale pierderi din nerecuperarea creditelor acordate au mancataproape tot castigul din operatiunile curente realizat anul trecutde Credit Europe.

"Profitul operational a fost de 27 de milioane de euro. Dateleauditate nu sunt inca finalizate, insa ne asteptam sa avem unprofit net mic dupa deducerea provizioanelor", spune Tetik. Banca aimplementat anul trecut un program amplu de reduceri de costuri,care a mers pana la disponibilizari de personal si inchideri deunitati.

Impactul crizei economice asupra portofoliilor de credite aurmat traiectoria clasica, spune Tetik, primele lovite fiindfinantarile de retail, apoi cele pentru firmele mici si mijlocii,iar in final pentru companiile mari.

Rata de neperformanta difera insa in functie de tipulcreditelor, de la mai putin de 1% la finantarile ipotecare la 8procente in cazul creditelor pe card. Tetik nu a precizat insanivelul creditelor neperformante in totalul portofoliului.

Pentru anul acesta Credit Europe si-a bugetat insa un profit netde 14 milioane de euro (dupa constituirea provizioanelor si platataxelor). Tetik spune de altfel ca in cazul creditelor acordate dinsemestrul al doilea din 2009 nu exista clienti care sa aibaintarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor.

Tetik spune ca din aprilie managerii din retea au primit tinteagresive de vanzare de carduri de credit (Credit Europe este celmai mare jucator pe aceasta piata), iar reteaua teritoriala va fiextinsa, fiind deja semnate contractele pentru doua sedii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO