Bănci și Asigurări

Credit Europe: Ne-am ajustat, suntem la dimensiunea potrivita

Credit Europe: Ne-am ajustat, suntem la dimensiunea potrivita

Murat Sabaz

08.10.2009, 23:20 170

Credit Europe Bank, filiala locala a grupului financiar CreditEurope controlat de miliardarul turc Husnu Ozyegin, si-a reduscosturile cu 20% prin redimensionarea retelei teritoriale sidisponibilizarea de personal, astfel incat sa ramana pe profit.

"Am vazut din vara trecuta ca toata lumea va fi afectata decriza. Am luat masurile necesare, iar acum suntem la o dimensiunepotrivita. Nu mai avem nevoie sa facem noi concedieri sau sainchidem unitati", spune Murat Sabaz, 40 de ani, presedinteleCredit Europe Bank. Din iunie 2008, cand a inceput masurile deajustare, Credit Europe si-a redus numarul de angajati cu 10%, panala 1.400 de persoane. De asemenea, reteaua de unitati a fostrestransa de la 118 la 98 de unitati.

"Pe standardele internationale de raportare financiara, cele pecare le utilizam la nivelul managementului, vom avea profit", aspus Sabaz, fara sa precizeze insa tinta pentru sfarsitul anului.Anul trecut, subsidiarele locale ale Credit Europe (care mai detinepe langa banca o societate de leasing, una de credite ipotecare siuna de asigurari) au realizat un profit de 12 milioane de euro.

La jumatatea anului, banca avea in sold credite de 4,24 miliardede lei (putin peste un miliard de euro), in scadere cu 10% fata dedecembrie. "Nu ne-am oprit din creditare, dar am devenit maiselectivi. Nu creditam insa la fel de mult ca in anii trecuti,astfel ca soldul scade. Dar vom incepe sa creditam agresiv candeconomia isi va reveni".

Restructuram credite doar pentru clientiiviabili

Credit Europe a restructurat pana acum circa 15% din portofoliulde credite, astfel incat sa le permita clientilor care seconfruntau cu probleme sa ramana la zi cu plata ratelor. "Ca bancaai nevoie de clienti si trebuie sa incerci tot timpul sa ii ajuti.Nu vrem totusi ca prin rescadentare doar sa amanam problemele. Ofacem doar daca credem ca, in noile conditii, clientul va puteaplati", spune Sabaz. Banca nu are nevoie in prezent de capitalsuplimentar, in conditiile in care are o solvabilitate de 12%,peste nivelul de 10%, cerut de BNR.

"Avem o pondere a creditelor neperformante printre cele mai micide pe piata, de sub 5%. Aceasta in conditiile in care am vandutcredite cu probleme de cinci milioane de euro, o suma destul demica."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO