Bănci și Asigurări

Creditarea companiilor în T1/2025 a mers cu frâna trasă. Companiile au fost şi în T1/2025 creditor net faţă de bănci. Soldul creditelor corporate în lei şi valută a ajuns la 208 mld. lei, cu 14 mld. lei mai mic decât volumul depozitelor firmelor la bănci

Autor: Claudia Medrega

09.06.2025, 09:00 172

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

♦ Faţă de situaţia de la final de T1/2024 se observă că soldul creditelor corporate totale, în lei şi valută, a crescut în ultimul an cu doar 15 mld. lei (echivalentul a 3 mld. euro), adică cu mai puţin de 8%, creşterea în termeni reali fiind de doar 3% ♦ În primul trimestru din acest an dobânzile medii la creditele corporate în lei au fost între 8% şi 9%, în timp ce la euro au coborât sub 5%.

Companiile aveau în bănci la sfârşitul primului trimestru (T1) din 2025 depozite totale, în lei şi valută, de 222 mld. lei, mai mari decât soldul creditelor corporate totale, de 208 mld. lei, tendinţa de economisire depăşind apetitul pentru îndatorare în ultimii ani.

Astfel, firmele au rămas şi în T1/2025, ca şi în anii trecuţi, creditor net faţă de bănci, având depozite cu 14 mld. lei mai mari decât nivelul creditelor.

Comparativ cu situaţia de la final de T1/2024 se observă că soldul creditelor corporate totale, în lei şi valută, a crescut în ultimul an cu doar 15 mld. lei (echivalentul a 3 mld. euro), adică cu mai puţin de 8%, creşterea în termeni reali fiind de doar 3%.

În ultimii ani a existat o decuplare între sistemul bancar şi economie, în timp ce relaţia între stat şi bănci s-a consolidat foarte mult sub aspectul finanţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro