Bănci și Asigurări

Creditarea creşte doar în agricultură şi administraţie publică

Creditarea creşte doar în agricultură şi...

Autor: Liviu Popescu

12.01.2015, 00:03 265
Agricultura, administraţia publică şi activităţile de intermediere financiară sunt sectoarele de activitate care au avut o evoluţie pozitivă a creditării în luna noiembrie a anului trecut comparativ cu perioada similară din 2013, potrivit datelor BNR.

Agricultura a înregistrat un ritm de creştere anual de 10%, dar ponderea acestora în totalul finanţărilor rămâne redusă. Creditarea în agricultură a ajuns la 12,3 mld. lei în noiembrie. Totodată, fi­nan­ţările care au mers către activitate pu­blică şi activităţile de intermediere finan­ciară au crescut uşor şi au ajuns la 16 mld. lei, respectiv 7,5 mld. lei. Cel mai ma­re stoc de credite era în sectorul ser­vi­­ciilor, circa 82 mld. lei la finalul lunii no­iem­brie, respectiv 26% din total. Sol­dul finanţărilor a fost în creştere cu 700 mi­­­li­oane de lei faţă de aceeaşi pe­ri­oa­dă a anului trecut. Creditarea firmelor din industrie a scăzut cu aproape 400 mil. lei anul trecut şi a ajuns la 61 mld. lei.

Totodată, sumele acordate persoanelor fizice reprezentau în noiembrie peste o treime din totalul finanţărilor oferite de instituţiile de credite, valoarea acestora ridicându-se la 103 mld. lei în noiembrie, cu 3 mld. lei peste nivelul din perioada corespunzătoare a anului an­terior. La nivel agregat, creditele şi an­gajamentele acordate de instituţiile de credit în noiembrie au însumat 316 mld. lei, cu aproximativ 10 mld. lei peste nivelul din anul anterior. Comparativ cu luna octombrie, creşterea a fost de circa 700 de milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO