Bănci și Asigurări

Creditarea ipotecară a început 2018 cu dreptul: finanţări de 620 mil. lei au fost acordate în ianuarie

Creditarea ipotecară a început 2018 cu dreptul:...

Autor: Anelis Baciu

28.02.2018, 00:07 833

Băncile şi-au adăugat în portofolii credite ipotecare în monedă locală în valoare de circa 620 milioane de lei în prima lună din acest an, un nivel cu 55% mai mare decât volumul ipotecarelor noi din ianuarie 2017, arată datele Băncii Naţionale. De regulă, în luna ianuarie băncile acordă mai puţine credite ipotecare decât în restul anului, deoarece majoritatea clienţilor aşteaptă fondurile pentru Prima casă.

Volumul ipotecarelor din ianuarie 2018 confirmă însă spusele bancherilor potrivit cărora clienţii se îndreaptă tot mai mult către finanţările ipotecare standard. Orientarea către produsul standard a fost stimulată de alinierea costurilor creditelor ipotecare standard la cele ale Prima casă, care ajung la circa 4-5% pe an. Singura diferenţă semnificativă dintre produsul standard şi creditul Prima casă a rămas avansul, de 5% în cazul Prima casă şi minimum 15% la creditul ipotecar standard.

În total anul trecut băncile au acordat credite noi pentru achiziţia de locuinţe în valoare de 12,6 miliarde de lei, în creştere cu aproape 9% faţă de 2016. Cele mai bune luni din acest punct de vedere au fost primele luni de vară, iunie şi iulie cu finanţări de 1,3 mld. lei, respectiv 1,2 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO