Peste 920.000 de persoane fizice şi juridice aveau la finalul anului trecut credite la bănci cu o valoare individuală de peste 20.000 de lei, volumul agregat al finanţărilor acordate şi al angajamentelor asumate de bănci pe acest segment de clientelă fiind de 315 miliarde de lei (70 mld. euro).
Creditele acordate şi angajamentele asumate de bănci au crescut cu aproape 3% pe parcursul anului trecut, în timp ce numărul debitorilor a crescut cu 2% sau 20.000 de persoane în aceeaşi perioadă, potrivit datelor de la Centrala Riscului de Credit.
Sumele datorate de clienţi băncilor însumau 262 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creştere cu 5 miliarde de lei comparativ cu decembrie 2013. Sumele restante au scăzut cu 100 milioane de lei şi au ajuns la 31,4 miliarde de lei, iar ponderea restanţelor s-a redus cu 0,3 puncte procentuale, la 11,9%.
Odată cu scăderea restanţelor s-a redus şi numărul debitorilor cu întârzieri la plata ratelor, la 199.000, respectiv un minus de 7%. Scăderea restanţelor şi a numărului de restanţieri nu a fost determinată de o reluare a plăţilor de către clienţii cu probleme, ci de faptul că băncile au accelerat anul trecut procesul de curăţare a portofoliilor de neperformante.
Comparativ cu luna noiembrie, ratele restante la creditele populaţiei şi ale firmelor au scăzut cu peste 120 milioane de lei. Noiembrie a fost o lună atipică în pofida procesului de curăţare a bilanţurilor, iar ratele restante crescuseră atunci până la un maxim al unei perioade de cinci luni. Datele de la Centrala Riscului de Credit mai arată că şi volumul creditelor acordate şi al angajamentelor asumate a scăzut cu 1,8 miliarde de lei faţă de luna noiembrie.
Centrala Riscului de Credit este un organism al BNR care colectează informaţii privind expunerea băncilor faţă de acei debitori care au beneficiat de credite al căror nivel cumulat depăşeşte 20.000 lei.