Bănci și Asigurări

Creditarea populaţiei şi a firmelor menţine ritmul de 6,6% şi ajunge la 245 mld. lei la finalul lui august 2018

Creditarea populaţiei şi a firmelor menţine ritmul de 6,6% şi ajunge la 245 mld. lei la finalul lui august 2018

Horia Braun, economist-şef al BCR: În cazul creditării retail nu suntem însă prea încrezători cu privire la rezilienţa unui ritm alert de creştere de 9%-10%, în special datorită impactului semnificativ anticipat al măsurilor BNR de plafonare a gradului de îndatorare care ar putea fi implementate spre finele acestui an, dar şi unei estompări anticipate a ritmului de creştere a salariilor.

Autor: Anelis Baciu

26.09.2018, 00:07 224

Avansul a fost generat doar de împrumuturile în lei şi în special de cele pentru populaţie. Creditele de retail în lei au avansat cu peste 20%, în timp ce finanţările în monedă locală pentru firme au înregistrat un plus de 6,8%. 

Populaţia şi companiile au tras linie după luna august din 2018 cu un sold total de credite bancare în valoare de 245 mld. lei, cu circa 6,6% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR. 

Creditarea privată a urmat o tendinţă ascendentă de la începutul anului, august fiind a opta lună în care expunerea băncilor în economia reală creşte cu un ritm de peste 6%. Faţă de luna iulie se observă o uşoară accelerare a creditării, avansul lunar fiind de 0,7%, faţă de 0,4% anterior. 

Creditele în lei şi în special cele pentru populaţie au fost motorul creşterii creditelor din bilanţurile băncilor până acum, însă dinamica viitoare este incertă având în vedere limitele maxime de îndatorare pe care BNR vrea să le introducă. 

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO