Bănci și Asigurări

Creditarea record alimentează creşterea sectorului bancar ungar: băncile au raportat un profit de 980 mil. euro în S1 2019

Creditarea record alimentează creşterea sectorului...

Autor: Catalina Apostoiu

17.09.2019, 19:40 159

Băncile ungare au raportat un profit aproape record pe primul semestru al acestui an pe fondul unei creşteri a creditării, însă reţelele de sucursale au continuat să se restrângă, scrie Intellinews citând date ale băncii centrale ungare.

Băncile au raportat un profit net de 322 miliarde de forinţi (0,98 miliarde de euro) pe primul semestru, în scădere cu 1% anual. Veniturile nete din dobânzi au constituit în continuare principala sursă de profit. Acestea au crescut cu 10%, la 617 miliarde de forinţi în S1, în pofida declinului marjelor. În contextul creşterii creditării, gospodăriile şi companiile au fost debitori neţi de 242 miliarde de forinţi şi respectiv 657 miliarde de forinţi.

Creditarea de retail a atins un maxim record în iulie în condiţiile creşterii cererii de credite per­sonale.

În cadrul programului de finanţare pentru creş­tere (NHP) al băncii centrale, IMM-urile au încheiat contracte de 135 miliarde de forinţi.

Băncile ungare şi-au crescut portofoliul de credite cu peste 11%, la 27.500 miliarde de forinţi. În pofida dobânzilor situate aproape de zero, depozitele au atins 35,2 miliarde de forinţi.

Şefii băncilor din Ungaria se aşteaptă ca creditarea să atingă un vârf în acest an, impulsionată de creditele subvenţionate de către stat.

Viceguvernatorul băncii centrale ungare Marton Nagy a arătat că profitabilitatea sistemelor bancare din regiune este una solidă, dar a pus sub semnul îndoielii sustenabilitatea acesteia. Băncile ungare au raportat un profit combinat de 2 miliarde de euro, iar băncile poloneze de 3,5 mld. euro. OTP consideră că există loc de creştere pentru creditarea de retail în continuare.

Cererea solidă de credite menite să impulsioneze rata natalităţii ar putea creşte creditarea cu 300 miliarde de forinţi la nivel de sector în semestrul doi.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO