Bănci și Asigurări

Credite cu Euribor +1,9% pentru cine a supravieţuit crizei

Leumi: Reapar ofertele de credit „de nerefuzat“

Autor: Liviu Chiru

16.04.2011, 11:18 852

"Mi-e teamă că se repetă istoria.Reîncepe cursa de alua clienţi cu orice preţ, iar competiţia se face prin cost,ofertele sunt de nerefuzat.Asta redeschide drumul spre probleme", a spus Mitracheîntr-un interviu acordat ZF.

Mai mulţi jucători de talie mare încearcăsă câştige cotă de piaţă, în special pe corporate, şi au ieşit laatac, în căutarea companiilor care au supravieţ uit crizei şi aunevoie acum de finanţ are. Deşi optimismul bancherilor este legatde perspectivele de revenire pe plus a economiei în 2011,provizioanele pentru creditele cu probleme abia au început să deasemne de încetinire, însă ating noi vârfuri istorice de la o lunăla alta.

"Mulţi clienţi vin şi spun: am ofertă cuEuribor plus 1,9%. Marja asta trebuie să acopere şi riscul, dar cuce e mai mic riscul acum? Este o decizie foarte delicată. Răspundemcu aceeaşi monedă şi reducem costurile, dar pentru industrie nuştiu dacă este bun comportamentul acesta", afirmă Mitrache,subliniind că băncile mici, cum este şi Leumi, nu pot decât săîncerce să se poziţioneze pe o piaţă în care marii jucătoridictează.

Costul riscului a fost usturător pentruLeumi anul trecut, banca înregistrând pierderi de 53 mil. lei (12mil. euro), la un volum al creditelor acordate de 812 milioane delei. Mitrache spune că volumul mare al provizioanelor se datoreazăparţial şi unei prudenţe extraordinare.

"Sunt doar trei cazuri în care chiar nu maiavem perspective de recuperare, iar acolo suntem blocaţi deineficienţa justiţiei", afirmă şeful Leumi Bank. Mitrache spune căprocedura insolvenţei este adeseori folosită "abuziv", deantreprenori care doresc doar să scape de o parte din datorii, fărăsă treacă printro reaşezare reală a businessului.

"Banca are un singur vot la adunareacreditorilor, chiar dacă are 90% din creanţe. Mai vin salariaţii,administraţia fiscală locală şi eventual o altă firmă controlatătot de antreprenor (fiecare categorie având dreptul la câte unvotn. red.) şi votează să îmi reducă mie creanţa la 30%." Mitrachespune că banca şi-a planificat să revină pe profit anul acesta,deşi câştigul nu va fi foarte mare.

"Primele date arată că am avut un profitfoarte mic în primul trimestru. Ne-am planificat să încheiem anulpe profit."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO