Bănci și Asigurări

Creditele acordate de bănci firmelor de leasing şi companiilor de credite de consum au crescut cu 25%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

16.02.2015, 00:00 188

Stocul creditelor acordate de bănci instituţiilor financiare nebancare (IFN) se ridica la aproape 3,6 miliarde de lei (echivalentul a 800 milioane de euro) la sfârşitul anului trecut, în creştere cu aproximativ 700 milioane de lei comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2013, potrivit datelor din ultimul buletin lunar al BNR.

Creşterea anuală în termeni procentuali este de aproape 25%. Comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, stocul de credite acordat IFN-urilor este mai mare cu circa 300 milioane de lei. Instituţiile financiare nebancare (unde sunt incluse companiile de credite de consum şi firmele de leasing) nu pot atrage depozite de la clienţi, fiind nevoite să se finanţeze de la bănci sau de la instituţii financiare internaţionale. Piaţa de leasing a crescut anul trecut, iar o revigorare parţială a existat şi pe segmentul creditelor de consum.

De cealaltă parte, stocul creditelor acordate societăţilor de asigurare şi fondurilor de pensii însuma în decembrie 41 milioane de lei, cu 10 milioane de lei mai mult faţă de decembrie 2013. Acestea au însă o pondere redusă în totalul creditelor pentru instituţiile financiare nemonetare. Cele mai multe credite sunt incluse în categoria alţi intermediari financiari (care cuprinde şi auxiliarii financiari), soldul acestora fiind de 3,5 miliarde de lei. Creditele cu scadenţă foarte scurtă (mai mică de un an) însumau 1,7 miliarde de lei, în creştere cu 700 milioane de lei. Practic, toată creşterea soldului de anul trecut a fost consemnată pe acest segment.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO