Bănci și Asigurări

Creditele acordate de IFN-uri s-au oprit din picaj la nivelul de 18 mld. lei

Creditele acordate de IFN-uri s-au oprit din picaj la...

Autor: Ciprian Botea

26.08.2014, 00:00 180

Firmele şi populaţia datorau la sfârşitul lunii iunie puţin peste 18 miliarde de lei (4,1 mld. euro) instituţiilor financiare nebancare (IFN), cu circa 200 de milioane de lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele BNR. Stocul de credite a fluctuat în jurul acestui nivel în ultimele luni, dar este în continuare cu circa 6 miliarde de lei sub nivelul de la începutul crizei. Volumul creditelor atinsese un maxim de aproape 24 miliarde de lei în 2009. Cu excepţia ultimelor luni şi a unor tentative de revenire în 2010 şi 2012, piaţa a mers constant în jos în perioada de criză, IFN-urile resimţind asemenea băncilor căderea cererii pentru credite, respectiv acumularea unui grad ridicat de îndatorare atât la nivelul persoanelor fizice, cât şi al firmelor mai mici.

IFN-urile au pierdut constant clienţi în perioada de criză. Numărul de clienţi ai acestui segment al pieţei serviciilor financiare a coborât cu aproape 50.000 din decembrie 2009 până în iunie 2014, rămânând mai puţin de 90.000. Din punctul de vedere al sumelor restante, volumul acestora a scăzut constant în ultimele luni şi a ajuns la mai puţin de 2,5 miliarde de lei. Sumele restante atinseseră un vârf de peste 2,8 mld. lei în ianuarie anul acesta. Cel mai probabil, scăderea creditelor cu probleme se datorează eforturilor de curăţare a bilanţurilor prin vânzarea de credite cu probleme către firme specializate şi nu faptului că o parte din clienţi au reluat plăţile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO