Bănci și Asigurări

Creditele acordate populaţiei şi firmelor au crescut cu 5 miliarde de lei în mai şi iunie

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

24.07.2015, 00:08 1086

Noul val de creştere a creditării este susţinut de finanţările în lei, care sunt la un pas să egaleze soldul celor în valută.

Creditele acordate de bănci populaţiei şi firmelor au crescut cu 5 mi­liarde de lei în lunile mai şi iunie, iar stocul total a ajuns la 215 miliarde de lei (48 mld. euro) la jumătatea anului, acesta fiind primul semnal consistent de revigorare a creditării, care s-a aflat într-o peri­oadă de contracţie puternică în a doua jumătate a anului trecut şi la începutul acestui an, generată în principal de cu­răţarea de credite neperformante.

Comparativ, în perioada aprilie 2014-aprilie 2015 stocul creditelor a avut o scădere medie lunară de circa 700 mil. lei.

„Este clar că am intrat într-un nou ciclu de creştere a creditării. Luna iunie a fost cea mai bună din ultimii doi ani, iar iulie se conturează ca o lună şi mai bună. Competiţia pe clienţii buni este intensă, am ajuns chiar şi la marje de 2% în cazul clienţilor IMM care se încadrează în profilul creionat de bănci. Din păcate, profilul este încă foarte sus, iar zona clienţilor care au ieşit din criză cu anumite urme, dar care pot fi explicate, rămâne neacoperită“, afirmă Gabriel Creţu, managing partner al Adwisers, companie cu activităţi în brokerajul de credite.

Bancherii au vândut în primele cinci luni din acest an credite noi de circa 20 mld. lei, potrivit celor mai recente date publicate de BNR. Creditele corporate noi au însumat 12 mld. lei, iar creditele de retail au fost de 8 mld.  lei, finanţările pentru consum acordate în luna mai, de exemplu, revenind la nivelul atins în perioada de boom economic.

Creţu spune că sunt şi multe refi­nan­ţări în această perioadă, dar de obicei clienţii solicită şi o sumă suplimentară faţă de necesarul pentru achitarea datoriei vechi.

Creşterea creditării din ultimele luni este susţinută exclusiv de împrumuturile în lei, care au ajuns la 102 miliarde de lei, în timp ce creditarea în valută continuă să se prăbuşească cu 13% an la an.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, creditarea totală este încă în scădere (având în vedere că finan­ţările în valută scad cu două cifre), dar minusul a fost de numai 0,1% în iunie, adică cea mai mică scădere dintr-un interval de doi ani şi jumătate. Mai mult, dacă este eliminat impactul cursului de schimb, se înregistrează chiar un plus. „Indexul nostru pentru evoluţia creditării (care exclude efectul cursului de schimb asupra stocului de credite) indică o creştere anuală marginală de 0,3%, prima evoluţie pozitivă din ultimii doi ani şi jumătate. Dinamica este susţinută de evoluţia creditării în monedă naţională pe fondul continuării migrării creditării dinspre valută spre leu. Raportul dintre credite şi depozite rămâne favorabil accelerării creditării“, afirmă Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank.

El spune că eliminând impactul scoaterii din bilanţuri a creditelor neperformante, creditarea consemnează o creştere anuală de 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO