Bănci și Asigurări

Creditele de consum în lei au păstrat cadenţa de creştere de 300 de mil. lei în noiembrie. Stocul creditelor de consum a avansat până la 36,3 miliarde de lei

Creditele de consum în lei au păstrat cadenţa de...

Autor: Anelis Baciu

06.01.2017, 00:06 216
Băncile locale au vândut în lu­na noiembrie a anului trecut credi­te de consum şi pentru alte scopuri în lei în valoare de circa 300 mil. lei, nivel similar cu luna pre­cedentă, urcând stocul finanţărilor pe acest segment la aproape 36,3 mld. lei, echi­va­lentul a 8,1 mld. euro, potrivit datelor BNR. Faţă de luna noiembrie din 2015, stocul creditelor de consum a urcat cu aproa­pe 10%. Este posibil ca vânzările de credite de con­sum să fi accelerat în ultima lu­nă a lui 2016, decembrie fiind de regulă cea mai bu­nă lună pentru finanţările des­tinate achiziţiei de bu­nuri de folosinţă înde­lun­ga­tă şi pentru cardurile de credit.

Tot mai mulţi români au trecut pragul sucursalelor anul tre­cut pentru a-şi lua un credit de con­sum, îndemnaţi de dobânzile reduse, de docu­mentaţia simplificată şi timpii rapizi de apro­bare. La accelerarea finanţărilor pentru con­sum au contat şi promovarea efectuată de ban­cheri a acestui tip de împru­mut, dar şi re­venirea încrederii populaţiei în economie şi creş­terea veniturilor. Bancherii sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia creditului de con­sum şi în perioada următoare şi se aşteaptă ca cererea să se menţină.

Dobânda anuală efectivă medie (DAE) care include toate comisioanele percepute de ban­că ajungea la finalul lunii noiembrie la 10% în cazul creditelor de consum, potrivit sta­tisticilor agregate de Banca Naţională. Având în vedere că indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se cal­cu­lează dobânda cre­ditelor în lei, ajunge în prezent la 0,86 puncte pro­centuale pe an, înseamnă că marja băncilor ajunge în medie la 9 puncte procentuale. Ban­che­rii şi-au permis să ţină marjele sus pentru că indicatorul Robor s-a tot restrâns anul trecut, însă reluarea creş­terii acestuia estima­tă pentru acest an ar putea determina băncile să taie din marje pentru a rămâne competitivi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO