Bănci și Asigurări

Creditele de consum in valuta au continuat sa accelereze in septembrie

09.11.2004, 00:00 18

Creditele de consum in valuta au fost si in septembrie preferatele imprumutatilor, soldul acestora crescand cu peste 20%, pana la 18.028 de miliarde de lei (aproape 440 de milioane de euro), indica un studiu al Bancii Nationale.
Soldul creditelor de consum contabilizeaza toate tipurile de imprumuturi acordate populatiei (exclusiv intreprinzatorii particulari si asociatiile familiale), cu exceptia celor imobiliare/ipotecare.
Dinamica inregistrata in luna septembrie este cea mai ampla, atat in valoare nominala (plus 3.000 de miliarde), cat si relativa. Ritmul de crestere relativa a atins noi maxime, chiar in conditiile largirii bazei de comparatie fata de lunile precedente.
Cresterea a fost efectul migrarii cererilor de creditare dinspre imprumuturile in moneda nationala spre cele in valuta. Soldul creditelor de consum contractate in lei a inregistrat in septembire prima scadere dupa partu luni consecutive de crestere. Astfel, soldul creditelor acordate in lei a scazut luna trecuta cu aproape 200 de miliarde de lei, pana la 52.812 miliarde de lei (1,28 miliarde de euro). Ponderea detinuta de creditarea in valuta in totalul creditelor de consum a crescut de peste doua ori in primele noua luni ale anului, ajungand la 25,4%.
Soldul total al creditelor in valuta a inregistrat in septembrie o crestere de 4,2%, pana la 70.840 de miliarde de lei (1,72 miliarde de euro). Comparativ cu sfarsitul anului trecut, imprumuturile pentru consum contractate de populatie au crescut cu peste 28%.
Piata creditului imobiliar si-a continuat, de asemenea, migrarea spre valuta. Soldul creditelor imobiliare contractate in valuta a crescut in septembrie cu 5,6%, pana la un total de 27.533 de miliarde de lei (671,5 milioane de euro).
Creditele imobiliare/ipotecare acordate populatiei includ creditele (in lei si valuta) destinate cumpararii, constructiei, consolidarii sau extinderii locuintei si achizitiei de teren intravilan destinat constructei de locuinte.
Creditele imobiliare contractate in lei au continuat sa se micsoreze, soldul lor ajungand la 3.410 miliarde de lei (83 milioane de euro). Astfel, ponderea detinuta de valuta in totalul creditarii imobiliare a ajuns la aproape 89%.
Miscarea de migrare spre creditarea in valuta, inceputa inca de anul trecut, nu da semne de incetinire. Aceasta vine in momentul in care masurile intreprinse de Banca Centrala in vara ar fi trebuit sa-si arate efectele. Migratia continua in contextul in care reducerea dobanzilor la lei intarzie, iar moneda nationala continua sa se aprecieze fata de principalele valute. Recenta depreciere a dolarului pe pietele internationale, pana la un curs de 1,28 dolari/euro, a determinat si la Bucuresti o aprecierea a leului. Banca Nationala nu a intervenit inca pentru a limita pierderile dolarului, iar in piata exista deja dubii privind disponibilitatea autoritatii monetare de a mai cheltui sume importante pentru mentinerea cursului la un nivel ridicat. In conditiile in care aprecierea reala a leului fata de cosul monetar implicit a depasit 6%, creditele contractate in valuta sunt sensibil mai ieftine decat cele contractate in moneda nationala. Liberalizarea circulatiei capitalurilor (preconizata pentru primavara viitoare) ar putea sa aduca insa o mai mare volatilitate a cursului, marindu-se astfel si riscul valutar atasat creditelor in valuta.
Soldul total al creditelor in lei a ajuns in septembrie la 151.728 de miliarde de lei (3,7 miliarde de euro), in crestere cu 1,6% fata de luna precedenta. Restantele la ramburasare au totalizat luna trecuta 2.438 de miliarde de lei, in crestere cu 11% fata de august. Ritmul mare de crestere se datoreaza insa bazei reduse de comparatie, ponderea acestora in total fiind infima (0,01%).
Pe de alta parte, soldul total al creditelor in valuta a ajuns in septembrie la 237.592 de miliarde de lei (5,8 miliarde de euro). Comparativ cu luna precedenta, majorarea este de 4,3%.
Vestea buna este ca restantele la rambursarea acestor credite au insumat luna trecuta 1.208 miliarde de lei (29,4 milioane de euro), in scadere usoara fata de august.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO