Bănci și Asigurări

Creditele de consum în valută au scăzut în primul trimestru cu 6,16%

Creditele de consum în valută au scăzut în primul trimestru cu 6,16%

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

28.04.2011, 18:01 89

Creditele în valută contractate de populaţie pentru consum,exprimate în lei, au scăzut cu 6,16% în primul trimestru, la 35,5miliarde de lei, sumă ce reprezintă aproape 60% din totalulîmprumuturilor de consum acordate de bănci, potrivit datelorpublicate de Banca Naţională a României (BNR).

Soldul creditelor de consum în lei s-a redus în primul trimestrucu 2,9%, la 25,7 miliarde de lei.

Per total, soldul împrumuturilor pentru consum a coborât înprimul trimestru cu 4,81%, la 61,3 miliarde de lei. În luna martie,creditele de consum s-au redus cu 1,92%.

Moneda naţională s-a apreciat în primul trimestru cu aproape 4%,astfel că două treimi din scăderea creditului de consum în valutăexprimat în lei provine din modificarea cursului de schimb.
În luna martie, creditele pentru consum în valută, exprimate înlei, s-au redus cu 3,02%, în condiţiile unei aprecieri a leului cu2,4% în raport cu euro, iar împrumuturile în lei cu aceeaşidestinaţie s-au diminuat doar cu 0,36%.

Şi soldul creditelor contractate de populaţie pentru locuinţe acoborât în primul trimestru, cu 3%, la 28,16 miliarde de lei, încontextul în care declinul componentei în valută a fost mai micdecât aprecierea leului.

Soldul împrumuturilor pentru locuinţe în valută era la finelelunii martie de 26,6 miliarde de lei, în scădere cu 3,06%comparativ cu finele anului trecut şi cu 1,92% faţă de februarie.Astfel, creditele în valută pentru locuinţe, exprimate în moneda încare au fost contractate, au crescut uşor în primul trimestru şiluna martie.

În ceea ce priveşte creditele pentru locuinţe în lei, soldul semenţine la un nivel redus, de doar 1,56 miliarde de lei.Împrumuturile pentru locuinţe în lei au scăzut cu 2,06% în primultrimestru şi cu 0,83% în luna martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO