Stocul creditelor de consum în lei acordate populaţiei a atins în luna mai un nou maxim istoric şi a ajuns la un nivel de 34,5 mld. lei, în creştere cu 10% faţă de anul trecut. Expansiunea rapidă a creditelor pentru consum a venit odată cu relaxarea politicii monetare de către BNR care a redus dobânda de politică monetară la minimul istoric de 1,75% şi pe fondul unei încrederi crescute a consumatorilor în economie, care i-a determinat să cheltuie mai mult decât în anii de după criză.
Analistul economic Dragoş Cabat este de părere că avansul rapid al creditului pentru consum este pe lângă rezultatul politicilor de relaxare fiscală şi a creşterii veniturilor populaţiei şi efectul reducerii creditelor acordate cu garanţii de stat prin programe guvernamentale cum este Prima casă.
„Bancherii au revenit la prima dragoste - «creditul de consum». Creşterea creditului de consum va continua să fie mare şi poate ajunge chiar la 20% anualizat. Ea este îngrijorătoare deoarece vine pe fondul unei încetiniri a creditelor acordate cu ajutorul programelor guvernamentale şi creşterea îndatorării depăşeşte cu foarte mult creşterea economică“, a declarat pentru ZF Dragoş Cabat.