Bănci și Asigurări

Creditele de consum, la un nou maxim istoric. Bancherii revin la „prima dragoste“, spun analiştii

Creditele de consum, la un nou maxim istoric. Bancherii...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

30.07.2016, 00:00 1343

Stocul creditelor de consum în lei acordate populaţiei a atins în luna mai un nou maxim istoric şi a ajuns la un nivel de 34,5 mld. lei, în creş­tere cu 10% faţă de anul trecut. Expansiunea rapidă a creditelor pentru consum a venit odată cu relaxarea politicii monetare de către BNR care a redus dobânda de politică monetară la minimul istoric de 1,75% şi pe fondul unei încrederi crescute a consuma­torilor în economie, care i-a determinat să cheltuie mai mult decât în anii de după criză.

Analistul economic Dragoş Cabat este de pă­rere că avan­sul ra­pid al credi­tului pen­­­­tru con­sum este pe lân­gă re­zul­­tatul po­­liti­ci­lor de rela­xa­re fis­cală şi a creş­te­rii veni­turilor popu­­laţiei şi efec­tul re­du­cerii credi­te­lor acor­da­te cu ga­ranţii de stat prin pro­grame guver­na­mentale cum este Prima casă.

„Bancherii au revenit la prima dra­goste - «creditul de consum». Creş­terea creditului de consum va continua să fie mare şi poate ajunge chiar la 20% anualizat. Ea este îngri­jorătoare de­oare­ce vine pe fon­dul unei înce­ti­­niri a credite­lor acor­­date cu ajutorul progra­me­lor guverna­men­tale şi creş­terea înda­to­ră­rii depăşeşte cu foarte mult creşterea eco­nomică“, a declarat pentru ZF Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO