Bănci și Asigurări

Creditele în euro acordate de IFN-uri au atins în august maximul ultimilor doi ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

16.11.2015, 00:00 126

Creditele acordate în euro de către instituţiile financiare nebancare (IFN-uri) clienţilor persoane fizice şi companii afişau la finele lunii august un sold de echivalentul a 23,7 miliarde de lei (5,3 mld. euro), în creştere cu 100 mil. lei faţă de luna precedentă.

Acestea reprezintă practic cel mai ridicat nivel al împrumuturilor şi angajamentelor asumate de IFN-uri în această monedă din ultimii doi ani, potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR. Comparativ cu nivelul atins în august 2014, creditele în euro de la IFN-uri sunt mai mari cu circa 600 mil. lei.

Pe de altă parte, împrumuturile în lei afişau la finele lunii august un sold de 3,9 mld. lei, un nivel record, faţă de 3,8 mld. lei luna precedentă. Spre comparaţie, în 2010 împrumuturile în lei acordate de IFN-uri erau chiar la jumătate faţă de nivelul menţionat.

Creditele acordate în dolari americani au stagnat faţă de august 2014 în jurul nivelului de 330 mil. lei. Persoanele fizice aveau la finele lunii august credite contractate de la IFN în valoare de 1,8 mld. lei, respectiv un maxim al ultimelor zece luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO