Bănci și Asigurări

Creditele în franci fac găuri şi în bilanţurile băncilor, nu doar în buzunarele clienţilor

Creditele în franci fac găuri şi în bilanţurile băncilor, nu doar în buzunarele clienţilor

Autor: Liviu Chiru

28.06.2011, 00:03 2168

Intrarearestanţelor la creditele în franci pe o pantă accentuată decreştere în ultimul an este doar una dintre problemele cu care seconfruntă bancherii.

Mai au însă şi alte probleme, mai puţinvizibile, dar la fel de usturătoare: pe măsură ce clienţii îşiplătesc ratele, bancherii rămân în braţe cu franci pe care nu auunde să îi plaseze, pentru că nimeni nu vrea acum să ia credit înaceastă valută.

"Au lichidităţi în franci elveţieni dinsumele plătite de clienţi pe care nu au cum să le plaseze cu unrandament bun şi până rambursează liniile de finanţare luate întrecut, înregistrează pierderi", spune un bancher.

Cu astfel de probleme se confruntă jucătoriicare şi-au finanţat activitatea de creditare în franci prin liniide credit pe termen lung (în general de cinci ani) luate de labănci străine.

Având în vedere că majoritatea liniilor aufost contractate în 2006-2008, o parte încă nu au ajuns lascadenţă, iar băncile locale au acum franci pentru care plătescdobânzi dar pe care nu pot să îi plaseze. Alţi jucători au alesînsă o abordare mai complexă, împrumutând euro pe care i-auschimbat ulterior în franci prin swapuri (tranzacţii valutarecomplexe) cu alte bănci.

Aceste tranzacţii au în general maturităţimai scurte, de şase luni sau un an.

Pe plan internaţional, dobânzile la franculelveţian sunt acum la 0,3% pe an, în timp ce clienţii plătesc 5%-6%pe an la credite.

Doarcâteva bănci au ales pe plan local să acorde credite în francielveţieni în anii de boom, şi chiar între acestea există oconcentrare puternică. În joc au intrat bănci de top precumRaiffeisen Bank, Volksbank sau Bancpost, jucători de talie medie,Piraeus Bank, Banca Românească sau Credit Europe, până la PorscheBank, o bancă de nişă. Volksbank avea la sfârşitul lui 2009 crediteîn franci elveţieni de echivalentul a 1,3 miliarde deeuro.

Datele BNR arată că la nivelul pieţei stoculde credite în alte valute (categorie în care francul elveţian areponderea majoritară) era în aprilie de echivalentul a 3,1 miliardede euro.

Vânzările de credite în franci elveţieni aufost practic îngheţate de la începutul lui 2009unele bănci aurenunţat complet la aceste produse, altele au majorat dobânzileatât de mult, încât nu mai reprezintă o alternativă de luat încalcul. Cu toate acestea, stocul de credite scade foarte încet,pentru că în general creditele sunt pe termene foartelungi.

Pe fondul creşterii cursului - francul aurcat la 3,5 lei în prezent, cu circa 60% peste nivelurile de laînceputul lui 2008 -, chiar şi clienţii care s-au consideratcumpătaţi la momentul contractării creditului au acumdificultăţi.

Spre exemplu, la un credit de 115.000 defranci elveţieni (echivalentul a circa 76.000 de euro la cursul din2008) pe 25 de ani, rata lunară este de 845 de franci.În ianuarie 2008,clientul avea de plătit, în lei, o rată lunară de 1.859 de lei. Înprezent, exprimată în lei, rata lunară este de 2.957 delei.

Valentin Lazea, economistul-şefal BNR, remarca însă recent că bancherii au fost generoşi tocmai cuclienţii care au luat astfel de credite, pentru că aveau veniturimari, iar gradul de îndatorare acceptat (valoarea ratei în salariullunar) putea să urce până la 70%-80%.

Restanţele populaţiei lacreditele în franci au urcat de la echivalentul a 86 de milioane deeuro în aprilie 2010 până la 236 de milioane de euro în aprilieanul acesta. Aceasta înseamnă o pondere de 8,3%, foarte mare avândîn vedere că majoritatea creditelor sunt garantate cu ipotecă.Pentru bancheri aceasta înseamnă cheltuieli suplimentare cuprovizioanele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO