Bănci și Asigurări

Creditele în lei pentru populaţie au crescut cu 33% în februarie, comparativ cu februarie 2015

Creditele în lei pentru populaţie au crescut cu 33% în...

Autor: Alina Mihai

27.03.2016, 13:11 226

Luna februarie a adus şi o premieră a ultimilor aproape opt ani pe segmentul creditării pentru populaţie, în condiţiile în care soldul creditelor în lei l-a depăşit pe cel al împrumuturilor în valută pe acest segment. Ultima oară când acest lucru s-a întâmplat a fost în septembrie 2007, cu puţin timp înainte ca spectrul crizei să-şi facă simţită prezenţa asupra economiei locale.

În acelaşi timp, depozitele atrase de bănci de la populaţie şi companii şi-au continuat tendinţa ascendentă şi în februarie, cu un avans anual de 9,5%, la aproape 251 mld. lei. Astfel, depozitele au urcat cu cel mai ridicat ritm din februarie 2014 încoace.

„Scăderea TVA a «adus bani în buzunare» consumatorilor, prin ieftinirea bunurilor de consum (în special pe segmentul de alimente). În consecinţă, persoanele cu venituri mici au folosit aceşti bani pentru a cumpăra mai multe alimente. Cei cu venituri peste medie au făcut depozite cu aceşti bani, neavând pe ce să-i cheltuiască pe termen scurt“, spune analistul economic Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO