Bănci și Asigurări

Creditele în lei s-ar putea ieftini, dar dobânzile la euro ar putea creşte, spune şeful Raiffeisen Bank

Preşedintele Raiffeisen Bank: Băncile străine nu pleacă din România, în ciuda crizei

Autor: Pro TV

11.12.2011, 12:09 1200

Invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank, a declarat ca bancile straine nu vor pleca din Romania, oricat de mari ar fi problemele din zona euro.

"O banca va fuziona cu alta banca, o banca va vinde fransiza din Romania catre alta banca - atunci asta ar putea fi definit ca "a pleca". Ce nu vad este ca un jucator mare sa plece din Romania. Avem nevoie de un proces de consolidare, avem prea multe banci care au aceleasi ambitii." - a declarat Steven van Groeningen, presedinte Raiffeisen Bank. Iar problemele financiare din vestul Europei fac imposibila scaderea dobanzilor la creditele in euro. "La lei poate ca vedem o scadere, dar la euro poate ca vedem o crestere." - a mai spus Steven van Groeningen.


Nu este singurul care vorbeste de ieftinirea creditelor in lei. "Undeva si dobanda la lei va intalni dobanda la euro in perioada urmatoare." - a declarat si Sergiu Oprescu, presedinte Alpha Bank.

Radu Ghetea, presedinte CEC Bank: "Se va revigora cred eu si creditarea, dar pe segmentul creditelor in lei. "In ciuda crizei, in ultimii trei ani creditele ipotecare au crescut cu aproximativ 10% pe an.Numarul celor care si-au cumparat o locuinta a urcat de la 158.000 in 2008 la 223 in acest an, iar asta a oprit caderea preturilor. "Faptul ca nu au cazut mai tare si faptul ca si-au gasit un nivel de suport in aceasta zona presupune ca ar fi un moment bun de investitie." - a declarat Sergiu Oprescu.

Iar cei care vor sa benefiecieze de programul "Prima casa" mai au un an la dispozitie. "In ritmul pe care il avem in utlima perioada, repectiv de 80-90 de dosare pe zi, intrevad ca undeva pana la sfarsitul anului, ca o fi noiembrie, ca o fi decembrie anul 2012, el va functiona in continuare." - Aurel Saramet, presedinte FNGCIMM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO