Bănci și Asigurări

Creditele în lei se scumpesc de la o lună la alta

Creditele în lei se scumpesc de la o lună la alta

Foto Adrian Spirache

Autor: Ciprian Botea

02.11.2012, 00:07 2453

Creditele de consum şi ipotecarele în lei s-au scumpit în septembrie pentru a treia lună consecutiv, iar dobânzile la împrumuturile în euro au continuat să scadă, ceea ce face şi mai dificilă misiunea bancherilor confruntaţi cu lipsa resurselor în valută de a muta creditul de retail pe lei.

Dobânda efectivă medie la un credit de consum în lei ajungea la 15,6% pe an în septembrie, fiind cu o jumătate de punct procentual peste nivelul din luna august, potrivit datelor BNR. Bancherii şi-au ajus­tat în septembrie indicii de referinţă pe baza cărora sunt stabilite costurile împrumuturilor şi creş­terea de dobândă are loc în contextul în care aceştia se finanţează la rândul lor mai scump.

Şi ipotecarele în lei s-au scumpit în septembrie, iar dobânda efectivă a urcat la maximul ultimelor opt luni, de 8,36% pe an, în timp ce costul unui credit ipotecar în euro a coborât la un minim istoric de 4,96% pe an. Diferenţialul de dobândă pe segmentul ipotecarelor, de 3,4 puncte procentuale, s-a dublat în numai patru luni. Mişcarea din ultimele luni a dobânzilor vine pe fondul discuţiilor din piaţă legate de oportunitatea mutării integrale a creditului de retail pe lei, chiar BNR având în ultimul an o serie de intervenţii în sprijinul acestei idei inclusiv prin înăsprirea regulilor de creditare în valută a persoanelor fizice.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO