Bănci și Asigurări

Creditele in valuta sunt de zece ori cat depozitele in Salaj

Creditele in valuta sunt de zece ori cat depozitele in Salaj

Bancile au vandut agresiv credite in valuta in ultimii ani, fara sa mai fie atente si la atragerea de depozite

09.06.2009, 00:00 31

La nivelul intregului sistem, creditele in valuta depasesc depozitele de doua ori, in conditiile in care pana anul trecut bancile au vandut agresiv imprumuturi in devize, pentru care puteau afisa dobanzi nominale mai mici.

La lei situatia este ceva mai echilibrata: in timp ce la nivelul sistemului creditele reprezinta doar jumatate din depozitele totale, sunt judete unde raportul este de trei la unu.
Mehedinti inregistreaza cel mai ridicat raport intre creditele si depozitele in lei, soldul total al imprumuturilor in moneda locala acordate de banci persoanele fizice si companiilor din judet fiind, la sfarsitul lunii aprilie, de 3,7 ori mai mare decat sumele economisite de acestea, potrivit calculelor ZF efectuate pe baza datelor BNR. In Mehedinti, diferenta dintre creditele si depozitele in lei este de peste 786 mil. lei (circa 186 mil. euro). In cazul imprumuturilor si depozitelor in valuta, cel mai ridicat raport se inregistreaza in Salaj, unde creditele depasesc de 11,6 ori valoarea economiilor exprimate in moneda straina.
Salajul este, in acelasi timp, judetul cu cele mai mari restante, de 5,3% din soldul total al creditelor. Imprumuturile in valuta contractate de consumatorii din Salaj sunt cu 1,2 mld. lei (284 mil. euro) mai mari decat depozitele detinute de acestia.
In top cinci dupa raportul dintre creditele si depozitele in lei se afla inca doua judete din sud-vestul tarii, Caras-Severin si Gorj, unde raportul dintre imprumuturi si economii este de 2,85, respectiv 2,59.
Pe locul doi in acest clasament se afla insa judetul Giurgiu, unde soldul creditelor in moneda locala depaseste de 2,87 ori nivelul depozitelor.
Diferenta dintre imprumuturi si economii se ridica, in Giurgiu, la 466 mil. lei (110 mil. euro). Penultimul loc al topului este ocupat de Tulcea, cu imprumuturi in lei de 2,8 ori mai mari decat depozitele exprimate in aceeasi moneda.
La polul opus se afla judetul Sibiu si Municipiul Bucuresti, aici nivelul depozitelor depasind soldul creditelor in lei. In Sibiu, economiile consumatorilor si companiilor depasesc cu 322 mil. lei soldul imprumuturilor, iar in Bucuresti diferenta este de 4,58 mld. lei (1,08 mld. euro) in favoarea depozitelor.
La operatiunile in valuta, celelalte judete unde se inregistreaza un nivel ridicat al creditelor raportat la volumul depozitelor sunt Alba, Giurgiu, Bihor si Ialomita. In Alba, nivelul depozitelor in valuta este de aproape 9,5 ori mai mic decat soldul creditelor in moneda straina, diferenta in termeni absoluti fiind de 1,52 mld. lei (circa 360 mil. euro). In Giurgiu si Ialomita, diferenta dintre creditele si depozitele in valuta este de 340, respectiv 346 mil. lei, iar imprumuturile sunt de peste sapte ori mai mari decat valoarea economiilor. Ialomita se afla, de asemenea, in primele cinci judete dupa valoarea restantelor, acestea ridicandu-se la 4,97% din soldul total al creditelor.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO