Bănci și Asigurări

Creditele luate de populaţie în lei redevin locomotiva, iar cele corporate frânează. Ritmul anual de creştere a creditului retail în lei trece de 8% în aprilie, peste viteza creditului corporate

Creditele luate de populaţie în lei redevin locomotiva,...

Autor: Claudia Medrega

28.05.2024, 00:07 522

♦ Finanţările pentru populaţie în lei au ajuns să aibă la finele lunii aprilie 2024 o creştere anuală de 8,2%, urcând până la un sold de aproape 158 mld. lei.

Finanţările luate de populaţie de la bănci în lei au redevenit motorul creditării, în timp ce împrumuturile corporate au încetinit.

Luna aprilie a adus o creştere anuală de 8,2% a creditelor pentru populaţie în moneda naţională, până la un sold de aproape 158 mld. lei.

Comparativ, pe segmentul corporate, ritmul anual de creştere a creditelor pentru firme în lei a coborât în aprilie la doar 6%, soldul fiind de circa 111 mld. lei, după cum reiese din statisticile BNR.

Această schimbare vine după ce în T1/2024, creditele corporate în lei au avut o viteză mai mare decât creditele retail în lei.

Viteza de creştere a creditelor pentru firme în lei a fost în luna aprilie mai mică şi decât ritmul de creştere a creditării corporate în valută. Finanţările pentru companii în valută au făcut un salt anual de 7,4% faţă de aprilie 2023, la un sold de 102,5 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri