Bănci și Asigurări

Creditele se vând încă după standarde relaxate

Creditele se vând încă după standarde relaxate

Autor: Ciprian Botea

01.03.2012, 00:05 827

Bancherii nu s-au grăbit să-şi alinieze normele interne de creditare a persoanelor fizice la noul regulament al BNR, care aplică un tratament mai dur finanţărilor în valută, astfel că până acum numai patru bănci au anunţat că vând credite după norme modificate.

Termenul până la care băncile trebuia să trimită noile norme la BNR pen­tru a fi validate a expirat la sfârşitul lunii ianuarie, dar procesul de avizare este destul de lent mai ales că multe bănci au aşteptat ultima sută de metri pentru a transmite documentele necesare.

Dintre băncile mari numai Alpha şi CEC Bank au anunţat până acum că aplică noile norme de creditare. Grecii de la Emporiki au fost primii care au ob­ţinut validarea normelor, încă din ianuarie, iar recent şi Garanti Bank şi-a adaptat oferta de retail.

Cel mai recent anunţ a fost făcut de banca de stat CEC Bank, principalele modificări vizând scurtarea la 5 ani a perioadei maxime de acordare a împrumuturilor de nevoi personale şi stabilirea unui avans de minimum 25% la ipotecarele în euro. Creditele de refinanţare şi cele acordate cu garanţia statului nu sunt afectate de noile prevederi.

"Clienţii care au dificultăţi în rambursarea creditelor vor beneficia în continuare de susţinere în vederea identificării unor soluţii de restructurare adaptate la noile posibilităţi de rambursare ale acestora", a declarat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.

Noul regulament de creditare vizează şi restricţionarea vânzărilor de credite de consum în valută, în acest caz bancherii fiind obligaţi să solicite clienţilor garanţii de 133% din suma împrumutată.

Cel mai drastic afectate vor fi creditele de nevoi personale cu garanţii prin care clienţii puteau obţine sume mai mari pe o perioadă mai lungă de timp aducând în garanţie un imobil pe care îl aveau deja în proprietate.

Oficialii BNR afirmă însă că au un plan de încurajare a creditării în lei, care a început în toamna anului trecut prin reducerea dobânzii-cheie şi injecţii regulate de lichiditate, dar şi prin adoptarea unui nou regulament care restricţi­­onează accesul persoanelor fizice la finanţare în valută.

Măsurile adoptate de BNR vin în contextul în care bancherii au avut mult timp mână liberă şi s-a ajuns în prezent în situaţia în care aproape două treimi din creditele acordate populaţiei şi companiilor să fie exprimate în valută.

Diferenţialul de dobândă a determinat până acum clienţii să-şi asume riscul valutar şi să se împrumute în valută la dobânzi semnificativ mai mici, astfel că peste 95% din creditele ipotecare acordate de bănci sunt în euro, dolari sau franci elveţieni.

Spre exemplu, rata lunară la un credit ipotecar de 175.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 30 de ani ajunge la 1.500 de lei, având în vedere o dobândă medie de 10% pe an. Comparativ, la un credit de 40.000 de euro acordat pe aceeaşi perioadă, la o dobândă medie de 6%, rata este de 240 de euro (echivalentul a 1.000 de lei), respectiv cu 50% mai mică decât la un credit în moneda locală.

Încurajate de măsurile BNR, unele bănci de pe piaţa locală au început să facă paşi în direcţia ieftinirii împrumuturilor ipotecare în lei, dar deocamdată ajustările agresive de dobânzi întârzie să apară mai ales că acestea plătesc destul de mult şi pentru a atrage resurse de la clienţi. Astfel, Alpha Bank a redus cu două puncte procentuale marja de dobândă la creditele ipotecare în lei, până la 4,5% peste indicatorul Robor la 3 luni, iar BCR a diminuat marja de dobândă la creditele ipotecare în lei, până la 3,5%, de această dată peste indicatorul Robor la 6 luni. Ambele bănci au coborât cu dobânda nominală sub pragul de 10% pe an.

Soldul creditelor în lei pentru popu­laţie a scăzut în ianuarie până la 35 mld. lei, bancherii preferând să fi­nan­ţeze statul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO