Bănci și Asigurări

Creditul de consum va ramane firav si in 2010

06.12.2009, 23:05 63

Doar o treime din cei care conduc afaceri de consumer financecred ca volumul de credite va creste in 2010 fata de 2008, se arataintr-un studiu Roland Berger, realizat la nivelul Europei Centralesi de Est in colaborare cu Asociatia Europeana de Management siMarketing Financiar (EFMA).

O pondere de 16% dintre opinii indica o stagnare a volumului decredite de consum in 2010 fata de 2008, in timp ce 52% de managericred ca acesta va fi mai redus.

In ultima perioada, oamenii de afaceri si executivii tin saprecizeze ca daca in 2010 se inregistreaza o crestere fata de 2009nu inseamna o revenire. Comparatia cu 2008 are astfel mai mult senspentru a evidentia cat de mult se redreseaza businessurile.

In legatura cu creditele auto si cele ipotecare, managerii credin egala masura ca acestea vor stagna, vor scadea sau vor creste, opondere de o treime fiind atribuita fiecarui scenariu, se arata instudiul Roland Berger.

Creditele luate direct la punctul de vanzare a bunurilor defolosinta indelungata (de exemplu electrocasnicele cumparate dinAltex prin credit de la compania de consumer finance Credex) suntasteptate sa inregistreze o scadere anul viitor de catre 40% dintremanageri. 33% vad o stagnare si tot 27% vad o crestere. "Este greude spus daca anul viitor se vor acorda mai multe credite noi fatade anul acesta. Probabil va fi o crestere, dar nu m-as hazarda sadau cifre", spune Stelian Stanga, director in cadrul diviziei deretail a Raiffeisen Bank, una dintre bancile de top din piata.

Pentru anul acesta, cei mai multi manageri - 52% din ceiintervievati, estimeaza o crestere a volumului de credite pe piatade retail banking cu un ritm cuprins intre 0 si 2%, potrivitsondajului Roland Berger. In acelasi timp, 65% dintre manageri credca profitul va scadea cu un procent cuprins intre 0 si 20% in2009.

Rata de default a portofoliului de credite va fi intre 1 si 5%la sfarsitul acestui an, potrivit studiului companiei deconsultanta.

"Urmarim imbunatatirea sistemelor de colectare a debitelor sitotodata vom externaliza o parte din ele", spune Ion Idu, SefulRetail Business Management Directorate din MKB Romexterra. InRomania, cele mai afectate trei sectoare sunt real estate, sectorulauto si industria metalurgica, potrivit Roland Berger.

Studiul a fost realizat prin intervievarea executivilor dinpeste 50 de companii din Europa Centrala si de Est care vandcredite de consum sub diverse modele de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO