Bănci și Asigurări

Creditul în lei câştigă teren pe piaţa ipotecarelor, ajungând la o cotă de 13%

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

18.07.2014, 00:00 148

Ponderea finanţărilor în lei la nivelul stocului de credite ipotecare de pe piaţă urcase la 13% până la sfârşitul lunii mai, de la un nivel foarte scăzut de 5% înregistrat în urmă cu un an. Soldul încă este modest, de circa 5,4 mld. lei, însă în ultimul an a crescut de 2,6 ori, în condiţiile în care portofoliul total de credite pentru locuinţe a crescut cu 9% în perioada mai 2013 – mai 2014, până la 41,3 mld. lei.

Principalul motor de creştere a ipotecarelor în lei îl constituie programul guvernamental „Prima casă“ care din toamna anului trecut s-a mutat exclusiv pe finanţări în moneda naţională.

Diferenţa între un credit „Prima casă“, şi un împrumut standard pentru locuinţă s-a micşorat foarte mult, însă aceasta vine din avansul de numai 5% permis prin programul susţinut de stat.

Stocul de credite pentru locuinţe în euro stagnează practic, arătând un plus de 1% în echivalent lei. Portofoliul istoric de credite ipotecare în franci elveţieni se erodează treptat, ajungând la 3,7 mld. lei în condiţiile în care numărul conversiilor în alte monede a fost totuşi limitat în ciuda evoluţiei defavorabile a cursului de schimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO