Bănci și Asigurări

Creditul ipotecar a incetinit la inceputul anului, dupa o crestere rapida in toamna trecuta

Creditul ipotecar a incetinit la inceputul anului, dupa o crestere rapida in toamna trecuta

Click pentru imaginea intreaga

02.05.2008, 17:03 18

Finantarile ipotecare si imobiliare au avut o dinamica mai slaba la inceputul de an, comparativ cu ultimele luni din 2007, cererea de credite, atat in lei, cat si in valuta, inregistrand o contractie.
Soldul creditelor imobiliare si ipotecare a urcat in februarie cu aproape 4%, pana la 15,49 miliarde de lei (echivalentul a 4,15 miliarde de euro), potrivit datelor BNR.
In ianuarie cresterea fusese de aproape 5%, dupa ce in a doua jumatate a anului trecut ritmul lunar se mentinuse, cu o singura exceptie, intre 7% si 10%.
Creditul in valuta, care reprezinta peste 90% din finantarile imobiliare acordate de banci, a continuat sa incetineasca. In februarie soldul a urcat cu 4%, pana la echivalentul a aproape 14 miliarde de lei (3,75 miliarde de euro). Aceasta a fost a patra luna consecutiva de incetinire, dupa varful de 10%, atins in noiembrie trecut.
Si creditul in lei a ramas la ritmuri modeste de crestere, soldul urcand cu mai putin de 2%, dupa o variatie marginala in ianuarie. Creditele ipotecare si imobiliare in lei au ajuns la un sold de 1,5 miliarde de lei (echivalentul a 402 milioane de euro).
In mod traditional inceputul de an este o perioada mai slaba pentru creditul ipotecar, in conditiile in care si industria constructiilor inregistreaza o contractie in timpul iernii. De altfel, in anii precedenti, lunile ianuarie si februarie au adus chiar si contractii usoare ale soldului finantarilor imobiliare.
Pe de alta parte, bancherii vorbesc si despre o atitudine mai prudenta a clientilor, pe fondul semnalelor negative privind mediul economic. In plus, tendinta de depreciere a leului din partea a doua a anului trecut a atenuat apetitul pentru credite, care reprezinta grosul finantarilor imobiliare.
Desi ritmul lunar s-a atenuat la inceputul anului, cresterea anualizata a creditului imobiliar si ipotecar a continuat sa accelereze, ajungand la un nivel record de aproape 90%. Aceasta in conditiile in care creditul in lei a ajuns la un ritm anualizat de crestere de 34%, aceasta fiind a doua luna la rand in care accelereaza.
Pentru imprumuturile in valuta ritmul s-a mentinut la 98%, dupa ce accelerase puternic in toamna trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO