Bănci și Asigurări

Creditul pe noiembrie, un sfert fata de anul trecut

30.12.2008, 00:00 22

Bancile au acordat in noiembrie credite cu ceva mai mult de jumatate de miliard de euro, reprezentind mai putin de un sfert fata de suma totala imprumutata in aceeasi luna a anului trecut. Mai ales pe segmentul de retail, multi solicitanti de credite au fost respinsi din start. Soldul creditelor in lei a scazut in noiembrie fata de septembrie si la retail si pe zona corporate, cu 20,5 mil. euro, respectiv cu circa 71 mil. euro, conform datelor BNR.

Singura sursa de crestere au fost in continuare creditele in valuta, desi multi jucatori - mai ales dintre bancile mari – chiar au renuntat sa mai acorde astfel de finantari in primul rind clientilor persoane fizice. Totusi, la nivelul pietei creditul de retail in valuta a urcat cu aproape 300 mil. euro, in timp ce pe zona corporate a crescut doar cu 336 mil.euro, incomparabil mai putin fata de nivelurile din urma cu un an. Bancile au inasprit selectia clientelei, straduindu-se sa-i finanteze doar pe clientii cu un istoric bun sau cu care lucreaza de mult timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO