Bănci și Asigurări

Creditul pentru persoane fizice, singura speranţă a băncilor în T4

Creditul pentru persoane fizice, singura speranţă a băncilor în T4

Autor: Voican Razvan

15.11.2010, 23:58 158

Companiile mari se feresc să lanseze proiecte de investiţii, dincauza temerii faţă de asumarea de noi riscuri, şi ca atare cerereapentru credite pe termen lung va scădea în mod deosebit în ultimultrimestru al acestui an, alături de toate celelalte tipuri definanţări, potrivit concluziilor unui sondaj realizat de BNR înrândul celor mai mari 10 bănci după cota de piaţă lacreditare.
În aceste condiţii, tendinţa de relaxare a standardelor decreditare care dă semne de consolidare sub presiunea concurenţeiare puţină relevanţă pentru stimularea cererii.

Singurul domeniu pe care instituţiile de credit sunt bucuroase să-lfinanţeze este energia, iar aici există şi mai multe proiecte deinvestiţii, inclusiv în domeniul "energiei verzi".
În schimb, construcţiile şi tranzacţiile imo­biliare suntconsiderate cele mai riscante sec­toare de activitate, urmate deturism şi co­merţ care prezintă riscuri importante în vi­ziunea apeste 50% din băncile chestionate. Cât priveşte IMM-urile,aversiunea la risc a băn­cilor rămâne ridicată şi chiar dă semne decreştere.

Dacă pentru creditarea sectorului corporate aşteptările suntneguroase pentru ultimul trimestru din acest an, băncile mizează perevenirea cererii din partea persoanelor fizice atât pe segmentulcreditelor imobiliare, cât şi pe al celor de consum. Aici vor aveade jucat un rol şi campaniile cu oferte promo­ţio­nale, unele bănciintrând deja în competiţie.
Totuşi, la creditele ipotecare unele bănci rămân circumspecte cuîncurajarea creditării pentru că se aşteaptă ca tendinţa de scăderea preţurilor locuinţelor să înregistreze o corecţie suplimentară înT4.

Previziunile sunt în general optimiste în privinţa creditului deconsum, deşi există bănci care se gândesc la noi înăspriri alestandardelor de creditare - solicitare de garanţii, reducere sumeşi grad de îndatorare. De altfel, pentru creditele de retailintrate în default în T3, cele mai mari pierderi sunt înregistratela creditele de consum negarantate cu ipoteci (în medie 45%) şi lacardurile de credit (50%).
Rămâne de văzut cât de puternică va deveni concurenţa, având învedere că există bănci cu situaţii financiare mai bune şi careîn­cear­că să profite de slăbiciunea unor competitori.

Semnalele băncilor, citite de BNR

Clientela corporate
n Cererea de credite scade în trimestrul al patrulea pe toatetipurile de finanţări; nu se manifestă vreo tendinţă de reluare acreditării.
n Cel mai mult va scădea cererea pentru credite pe termen lung dincauza reticenţei corporaţiilor faţă de investiţii.
n În trimestrul al treilea, cererea a scăzut per ansamblu, dar aînregistrat un avans uşor pe segmentul creditelor pe termen scurt,mai ales din partea IMM-urilor.
n Este posibil ca tendinţa de înăsprire a standardelor de creditaresă se fi încheiat; pentru creditele pe termen scurt este deaşteptat o relaxare a condiţiilor cerute clienţilor sub presiuneaconcurenţei bancare.
n Sectorul energetic este cel mai atractiv, fiind şi singurulperceput pozitiv.
n Construcţiile şi tranzacţiile imobiliare sunt considerate zonelecele mai riscante, urmate de turism şi comerţ.
n Creşte aversiunea faţă de majorarea expunerilor pe IMM-uri.

Clientela de retail

n Cererea de credite ar putea înregistra o revenire uşoară întrimestrul al patrulea, atât pe segmentul creditelor imobiliare,cât şi pe al celor de consum.
n În trimestrul al treilea, cererea s-a menţinut în teritoriulnegativ, corecţia cea mai pronunţată având loc la creditele deconsum.
n Standardele de creditare pentru achiziţia de locuinţe şi terenuriau intrat în T3 pe o tendinţă de relaxare care se va consolida înT4.
n Ar putea urma o nouă etapă de înăsprire a condiţiilor pentruaccesarea de credite de consum.
n Cererea de credite de consum s-a contractat suplimentar în T3,excepţie făcând segmentul cardurilor de credit.
n Băncile susţin că au adoptat o strategie de reducere a costuluicreditelor.
n Tendinţa de scădere a preţurilor locuinţelor va continua în T4 -al zecelea consecutiv de scăderi, împiedicând relaxareasubstanţială a standardelor de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO