Bănci și Asigurări

Creditul privat a crescut în iunie pentru a treia lună la rând. Tot valuta este preferată

Foto Shutterstock

Creditul privat a crescut în iunie pentru a treia lună la rând. Tot valuta este preferată

Autor: Ciprian Botea

26.07.2011, 00:07 557

Creditul privat a crescut cu aproa­pe 3% în iunie faţă de lu­naanterioară şi a ajuns la 213,6 miliarde lei (50,4 mld. euro),volumul finanţărilor noi acor­da­te de bancheri depăşind pentru atreia lu­nă la rând în 2011 rambursările efectuate de clienţi.

Creşterea este de circa 6 miliarde lei faţă de sfârşitul luniimai.

Finanţările în valută pentru companii au în­registrat cel mairapid avans luna trecută, de 4,8% în lei, soldul ajungând laechi­va­lentul a 68 mld. lei (16 mld. euro). Creşterea re­ală esteînsă la jumătate din cauza depre­cie­rii leului în faţa euro peparcursul lunii iulie.

"Se remarcă o creştere continuă a credi­tă­rii corporate înultimele luni atât în valută, cât şi în lei, probabil datorităcreşterii expor­tu­rilor şi tendinţei de refecere a stocurilor caurmare a îmbunătăţirii aşteptărilor agenţilor economici",comentează Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Companiile îşi menţin preferinţa pentru valută, chiar dacă şisoldul finanţărilor în moneda naţională a crescut mai repede decâtîn lunile anterioare datorită reducerii mai accelerate a dobânzilorla lei. Firmele aveau credite în lei de circa 43,8 miliarde lei lasfârşitul lunii iunie, cu 1,8% mai mult decât în mai.

Finanţarea populaţiei este însă în con­ti­nua­re slabă, doarîmprumuturile în valută evi­denţiind o creştere vizibilă, semn căpro­mo­ţiile lansate de bancheri în ultima pe­rioa­dă la crediteleipotecare nu au rămas fără ecou. Clienţii individuali aveau îniunie cre­dite în valută echivalente cu 66,5 miliarde lei (15,7mld. euro). Creşterea exprimată în euro este de 0,6% faţă de lunamai.

"Cererea solvabilă pentru creditele de re­tail rămânemodestă, mai ales în ceea ce pri­veşte creditul de consum, şi nu seremarcă de­ocamdată semne de revigorare a creditării per­soanelorfizice, datorită persistenţei pre­siu­nilor de pe piaţa muncii şigradului înalt de îndatorare a populaţiei", spune Hăncilă.

Finanţările în lei pentru populaţie, în cea mai mare partecredite de consum, au cres­cut cu doar 0,1% în iunie, până la 35,4mld. lei.

Creşterea soldului creditelor în lei nu reflectă însă vânzărileefective de finanţări noi, în condiţiile în care nu există ostatistică a volumului de credite de consum în lei consolidateprintr-un credit ipotecar în valută, o alternativă puternicpromovată de bancheri în ultimul an.

"Sunt multe consolidări de credite ga­ran­tate în creditenegarantate. Am observat însă anul acesta o creştere a cererii decre­dite de consum, majoritatea în lei. Cererea a crescut pe măsurăce dobânzile s-au redus simţitor", a declarat Anca Bidian, CEO albrokerului de credite Kiwi Finance.

Ultimele date disponibile indică o creş­tere cu 1,8% acreditului de consum în luna mai, până la echiventul a 62 miliardelei, după mai multe luni consecutive de scădere. BNR include însăla credite de consum şi finan­ţările de nevoi personale garantatecu ipotecă.

Creşterea finanţărilor pentru populaţie şi companii rămânetotuşi sub avansul con­sem­nat de creditul guvernamental. Datoriastatului către bănci a ajuns la 67,3 miliarde lei în iunie, cu 3,7%peste nivelul din luna anterioară.

Creşterea depozitelor a continuat să încetinească în iunie pânăla 0,7% faţă de luna mai, soldul total ajungând la 174,3 mld.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO