Bănci și Asigurări

Creditul privat, îngheţat de doi ani. Cum să crească economia?

Creditul privat, îngheţat de doi ani. Cum să crească economia?

Autor: Liviu Chiru

26.01.2011, 23:59 73

Creditul pentru sectorul privat a scăzut anul trecut cu 3% întermeni reali (eliminând impactul inflaţiei), similar cu ce s-aîntâmplat în 2009. Scenariul ultimilor doi ani diferă radical deritmurile de creştere de până la 50%, înregistrate în anii de boomai economiei. La sfârşitul anului trecut soldul creditului privatera de 49 mld. euro, faţă de aproape 50 mld. euro în decembrie2008.

Fără bani pentru achi­zi­ţii noi consumul intern s-a prăbuşit,iar companiile ex­­portatoare nu au reuşit să antreneze restuleconomiei după ele, în ciuda revenirii cererii pe pieţele externe.Deşi exporturile au urcat cu 30%, economia a scăzut cu aproape 2%anul trecut, potrivit esti­mărilor.

Nici măcar acum bancherii nu vorbesc însă despre revenireacreditării pe consum şi ar prefera să finanţeze companiile, însăaici proiectele de investiţii lipsesc, pentru că antreprenorii nuvăd la orizont cerere pe care să o servească. Cum se poate ieşi dinacest cerc vicios?

"Sper ca proiectele de infrastructură să fie lansate şi săînceapă să absoarbă din ce în ce mai mulţi bani", spune LucianAnghel, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală dupăactive. La fel ca şi anul trecut, el vede potenţial de creştere acreditării în zona companiilor. Într-adevăr, în 2010 companiile aureuşit să absoarbă mai mulţi bani de la bănci, însă cererea lor afost concentrată pe împrumuturile în valută, care sunt încontinuare mult mai ieftine. Pe retail situaţia a fost similară,cererea fiind susţinută timid doar de programul "Prima casă" pentruîmprumuturile ipotecare. "Clienţii s-au uitat tot timpul ladobânzi şi în ciuda eforturilor BNR de a descuraja creditarea învalută, aceasta a reprezentat în fiecare an peste jumătate dinfinanţările acordate în condiţiile în care diferenţa de cost a fostîntotdeauna semnificativă", spune analistul economic AurelianDochia.

Creditul în lei a scăzut cu 10% în termeni reali anultrecut, iar creditul în valută, exprimat în euro, a urcat cu8%.

Lucian Anghel apreciază că anul acesta va arăta mai bine decât2010 din punctul de vedere al creditării, mai ales că băncile aulichidităţi ieftine la dispoziţie. "Aşteptăm companiile,infrastructura, exportatorii să reînceapă procesul investiţionalpentru că este momentul de repornire. Datele statistice au însă oinerţie şi vom mai avea o perioadă de pesimism." În ceea cepriveşte consumul, economistul BCR spune însă că ar trebui repornit"în măsura posibilităţilor", adică nu pe credit, ci pe măsură cevor creşte salariile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO