♦ O parte importantă din volumul creditelor ipotecare noi reprezintă refinanţări ale unor credite anterioare la dobânzi mai mici, uneori fixe câţiva ani, aflate în ofertele băncilor ♦ Dobânda-cheie a fost menţinută în primele luni din 2025 de BNR la 6,5%, nivel ajustat în anul 2024, de la 7% în 2023 ♦ Dincolo de ofertele promoţionale ale băncilor, limitate pe anumite intervale de timp, la creditele ipotecare noi în lei dobânda medie DAE a fost în în T1/2025 între 7,7% şi 8%.
Piaţa finanţărilor ipotecare a continuat ascensiunea în primul trimestru (T1) din acest an, volumul cumulat al creditelor ipotecare noi în lei din lunile ianuarie-martie urcând la 14,6 mld. lei, nivel mai mare cu 37% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2024, potrivit datelor BNR.
Anul a început cu finanţări ipotecare noi în lei de 4,4 mld. lei în ianuarie, cu circa 1 mld. lei peste volumul din ianuarie 2024, iar în lunile februarie şi martie 2025 volumul ipotecarelor noi în lei a depăşit în fiecare lună pragul de 5 mld. lei, în martie marcând un maxim lunar.
Însă o parte importantă din volumul creditelor ipotecare noi reprezintă de fapt rostogoliri / refinanţări / rescadenţări ale unor împrumuturi anterioare la dobânzi mai mici, uneori fixe timp de câţiva ani, aflate în ofertele băncilor.