Bănci și Asigurări

De ce a crescut cursul? Lăsând mai multă lichiditate în piaţa interbancară, BNR permite şi creşterea cursului valutar la niveluri mai ridicate, corelate cu fundamentele economiei? Unii analişti susţin că putem vedea o depreciere mai mare a leului în faţa euro, pe măsură ce inflaţia dă semne clare de scădere

De ce a crescut cursul? Lăsând mai multă lichiditate...

Autor: Claudia Medrega

18.01.2023, 10:00 4272

Eugen Sinca, analist BCR: „Probabil că după instalarea unei tendinţe clare de reducere a inflaţiei am putea vedea şi fluctuaţii mai mari ale leului, în sensul unei deprecieri moderate având în vedere deficitul de cont curent mare. Estimarea noastră de curs de schimb leu/euro de final de an este 5,05“ Inflaţia anuală a coborât în decembrie 2022 la 16,4%, de la 16,8% în noiembrie BNR anticipează coborârea inflaţiei la o singură cifră din T3//2023 Cursul mediu leu/euro din primele 16 zile din ianuarie 2023 a urcat peste 4,93 lei/euro, cotaţia din 16 ianuarie fiind peste 4,94 lei/euro BNR a renunţat la „controlul ferm asupra lichidităţii interbancare“.

Piaţa interbancară a fost pe excedent de lichiditate consistent spre finalul anului trecut şi, cel mai probabil, surplusul se menţine şi în ianuarie 2023 având în vedere şi tendinţa vizibilă de scădere a dobânzilor ROBOR. Iar cursul valutar a fost pe o tendinţă de creştere în ultima perioadă, cotaţia leu/euro urcând de la începutul anului 2023 cu 0,3%, peste 4,94 lei/euro. În aceste condiţii apare întrebarea cât de corelată este creşterea cursului leu/euro din ultima perioadă cu excesul de lichiditate din piaţa inter­bancară şi dacă BNR permite creş­terea cursului valutar la niveluri mai ridicate, corelate cu fundamentele econo­miei şi cu deficitele existente, lăsând mai multă lichiditate în piaţa interbancară. Adică, se poate inter­preta că BNR împinge treptat cursul în sus, pe nevăzute, prin lăsarea lichi­dităţii în exces pe piaţa interbancară?

Managementul lichidităţii poate fi folosit activ de către BNR în funcţie de evoluţiile privind cursul de schimb şi inflaţia, după cum au susţinut unii analişti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO