Bănci și Asigurări

Creşte presiunea pe clienţii cu credite în franci elveţieni: cursul a crescut cu 2% într-o săptămână

Creşte presiunea pe clienţii cu credite în franci...

Autor: Liviu Popescu

17.04.2015, 00:03 1148

Francul elveţian a crescut ieri la 4,28 lei, nivel care nu mai fusese atins de la sfârşitul lunii ianuarie, după ce în ultima săptămână leul a pierdut aproape 2% în faţa monedei elveţiene, ceea ce pune din nou presiune pe cei 75.000 de români cu credite în această valută. Francul elveţian se apreciase puternic în a doua jumătate a lunii ianuarie, dar ulterior cotaţiile s-au stabilizat la un nivel mai jos, atingând un minim de 4,1 lei la jumătatea lunii martie. Francul este acum cu circa 4% peste acel nivel.

Moneda elveţiană atinsese în ia­nua­rie un maxim istoric de aproape 4,6 lei în ianuarie după decizia băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro, pe care îl practica din septembrie 2011, mişcare care a generat un şoc pe piaţa valutară. La doar câteva ore după anunţul instituţiei, francul elveţian s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolarul american şi cu 40% faţă de euro, evoluţie care s-a reflectat şi pe piaţa valutară de la Bucureşti.

Francul a crescut atunci cu până 25% faţă de leu în doar câteva zile, ceea ce a împovărat şi mai mult pe cei 75.000 de români cu credite în această monedă. Mulţi dintre aceştia s-au împrumutat în ur­mă cu şapte-opt ani când paritatea era cotată la 2-2,2 lei/franc şi fuseseră nevoiţi să suporte deja o apreciere substanţială a francului în perioada de criză. Com­parativ cu nivelul de la finele anului tre­cut, francul elveţian este mai mare cu 15%.

O altă monedă care înregistrat o apre­­ciere semnificativă în primele trei luni este dolarul american, respectiv 12%. De asemenea, moneda americană a înregistrat şi cel mai mare avans comparativ cu primăvara anului trecut, de aproximativ 28%. În mar­tie 2014, cotaţiile dolarului erau în jurul nivelului de 3,2 lei. Re­ferinţa anunţată ieri de BNR pen­tru euro a scăzut uşor la 4,41 lei, în timp ce dolarul s-a de­prec­iat cu aproape 1% şi a ajuns la 4,13 lei. Acum, raportul euro/dolar este de 1,05 pe pieţele in­ter­na­ţio­nale, faţă de 1,2 anul trecut, apre­cierea dolarului pe pieţele externe având efecte şi pe piaţa locală.

Tranzacţiile cu dolari sau franci sunt reduse pe piaţa valutară de la Bucureşti, astfel că BNR cal­cu­lează cursurile oficiale pentru aceste monede pe baza cotaţiilor euro/dolar şi euro/franc pe pieţele externe şi a cotaţiei leu/euro pe piaţa locală.

Per­soanele fizice au credite în do­lari de echivalentul a 300 mil. lei şi cre­dite în franci elveţieni de a­proape 10 mld. lei. Pe de altă par­te, valoarea cumulată a de­po­zi­telor în cele două monede atinge 6,4 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO