Bănci și Asigurări

Creşterea ipotecarului frânează: credite de numai 50 milioane de euro în septembrie

Creşterea ipotecarului frânează: credite de numai 50 milioane de euro în septembrie

Autor: Ciprian Botea

27.10.2011, 00:07 521

Creditul ipotecar a consemnat încă o lună de creştere în septembrie, soldul total urcând la echivalentul a 7,33 mld. euro, dar avansul s-a redus comparativ cu lunile de vară, bancherii găsind mai greu clienţi inclusiv la împrumuturile acordate cu garanţia statului.

Creşterea din luna septembrie este echivalentă cu 50 milioane de euro, adică la jumătate comparativ cu lunile de vară, potrivit datelor BNR.

"Creditele ipotecare standard se vând mai bine, dar creditele «Prima casă» sunt în scădere. Sunt clienţi care mai au o casă şi nu se mai încadrează în programul guvernamental, iar alţii vor credite cu valori mai mari şi astfel pierd avantajul avansului mic. Există credite ipotecare standard care au costuri ase­mănătoare cu cele garantate de stat, dar procesul de acordare este mult simplificat", spune Liviu Andrei, directorul general al brokerului de credite Alliance Finance.

"Prima casă" a fost ancora care a ţinut ipotecarul pe linia de plutire în criză, peste 45.000 de credite fiind garantate de stat, ceea ce înseamnă trei sferturi din finanţările vândute de bancheri în criză. La sfârşitul lunii septembrie existau 218.000 de credite ipotecare în derulare, cu 60.000 de conturi mai mult decât decât în decembrie 2008, când efectele crizei începeau să-şi facă simţită prezenţa pe piaţa locală.

Clienţii preferă creditele în valută datorită costurilor semnificativ mai mici, astfel că la sfârşitul lunii trecute finanţările în euro şi alte valute cumulau 6,98 miliarde de euro, adică 95% din totalul finanţărilor. La nivel agregat, vânzările de credite ipotecare nu dau semne de revenire nici în luna octombrie. "Septembrie a fost în regulă din punctul de vedere al vânzărilor de credite ipotecare standard şi pentru că avem o ofertă bună. Octombrie a fost însă mai slab şi din cauza interpretărilor care se dau noului Cod civil, ceea ce a blocat o parte din dosarele aflate în lucru. Se remarcă un început de crispare a clienţilor şi se pare intrăm într-o perioadă de aşteptare", a spus Gabriel Creţu, directorul de reţea şi vânzări al OTP Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO