Bănci și Asigurări

Cresterea provizioanelor la creditele de retail a impins MKB Romexterra pe pierderi

Cresterea provizioanelor la creditele de retail a impins MKB Romexterra pe pierderi

MKB Romexterra a preferat sa se concentreze pe finantarile din zona de corporate care au crescut de doua ori mai repede deca cele pe retail

21.08.2008, 19:27 40

Banca a obtinut in primele sase luni un profit operational de 11,6 milioane de lei. Rezultatul net negativ a fost determinat de cresterea puternica a provizioanelor constituite in special pentru creditele acordate clientilor individuali si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), care au ajuns la un total de 39 de milioane de lei (10,7 milioane de euro) in iunie.
"Anticipand ca principalele surse de constituire a provizioanelor au fost deja detectate, banca preconiezeaza pentru final de an provizioane constituite in valoare de
45 de milioane de lei (circa 13 mil. euro)", potrivit unui comunicat publicat de MKB Romexterra. Pana la sfarsitul anului, profitul operational ar trebui sa ajunga la 36 de milioane de lei (peste 10 milioane de euro). Presedintele bancii, Adrian Radu, nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Activele totale ale bancii au ajuns in iunie la 2,3 miliarde de lei (632 de milioane de euro), in crestere cu 53%, in lei, comparativ cu jumatatea anului trecut. Fata de decembrie trecut, activele au urcat cu 16%.
"Ca rezultat al mediului economic nefavorabil, banca nu si-a atins targetul de vanzari. Cu toate acestea, structura planului de afaceri al bancii nu va suporta modificari, desi prognozele actuale indica faptul ca cifrele stabilite pentru 2008 sunt extrem de ambitioase in raport cu circumstantele prezente", spune banca. Portofoliul de credite a crescut usor mai incet, ajungand la 1,4 miliarde de lei (385 mil. euro), cu 50% peste nivelul de la jumatatea anului trecut. Banca s-a concentrat mai mult pe zona de corporate, unde finantarile acordate au crescut cu 61%, pana la 975 de milioane de lei (268 de milioane de euro).
Pe partea de retail cresterea a fost mai mica, de numai 30%, soldul creditelor urcand la 442 de milioane de lei (121 de milioane de euro). MKB Romexterra si-a extins reteaua teritoriala cu 18 unitati in ultimul an, ajungand sa opereze 87 de sucursale si agentii, cu 1.100 de angajati.
Banca maghiara MKB, o subsidiara a grupului german Bayern LB, a achizitionat pachetul de control al Romexterra in urma cu doi ani, iar ulterior a demarat un proces de reorganizare, care a inclus si rebranding-ul. Reprezentantii bancii afirma ca proiectele de armonizare a liniilor de business Retail si Corporate au fost implementate in totalitate, iar acum accentul este pus pe dezvoltarea portfoliului de clienti. In cursul acestui an mai ramane sa fie implementate proiecte pe partea de administrare a riscurilor si IT.
Deterioarea calitatii portofoliilor de credite se resimte la nivelul intregului sistem bancar, atat valoarea restantelor, cat si ponderea lor in total fiind in crestere.
La nivelul sistemului bancar, provizioanele constituite au urcat considerabil, ajungand la 4,8 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), fata de 1,9 miliarde de lei, in iunie anul trecut. Pe medie, fiecare banca avea in iunie provizioane de aproape 121 de milioane de lei (33 mil. euro), fata de 53 de milioane de lei in urma cu un an. Jucatorii de talie mica sunt afectati mai vizibil de aceste evolutii, in conditiile in care dimensiunile reduse ale afacerilor fac dificila acomodarea la aceste probleme.
Si OTP Bank, fililala locala a celui mai mare grup maghiar, a anuntat recent o pierdere de peste 5 milioane de euro pe primul semestru, pe fondul majorarii de nu mai putin de 4,4 ori a provizioanelor pentru pierderi din credite. In raportul publicat la Budapesta, grupul OTP a explicat ca pe piata din Romania calitatea portofoliului de credite de consum si pentru IMM-uri s-a inrautatit usor in trimestrul al doilea, iar schema de asigurare a riscului de credit a fost anulata.
OTP Bank Romania avea provizioane constituite in valoare de 5,4 milioane de euro. Ponderea creditelor neperformante se ridica in iunie la 6,6%, fata de 2,4% la jumatatea lui 2007. In paralel cu cresterea problemelor la rambursarea creditelor, bancherii au constatat si o intensificare a tentativelor de frauda. Inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat recent ca practica falsificarii adeverintelor de venit s-a transformat intr-o adevarata industrie in unele judete. De altfel, potrivit proiectului BNR privind modificarea Regulamentului pentru creditarea persoanelor fizice, bancile va trebui sa ceara mai multe documente pentru justificarea veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO