• Leu / EUR4.7509
  • Leu / GBP5.5172
  • Leu / USD4.1988
Bănci și Asigurări

Creşterea restanţelor a încetinit în octombrie de cinci ori, la 1,5%

Autor: Ciprian Botea

25 nov 2010 23

Populaţia şi companiile aveau rate restante în valoare de 15,9 miliarde de lei (echivalentul a 3,7 mld. euro) la sfârşitul lui octombrie, reprezentând 7,64% din soldul total al împrumuturilor acordate de bănci, arată datele BNR.

Ritmul de creştere al restanţelor s-a temperat după ce în trimestrul trei izbucnise un nou val de neperformanţe în principal pe fondul reducerii cu 25% a salariilor din sectorul public, dar analiştii cred că nu se poate vorbi încă despre o diminuare a presiunilor asupra portofoliilor de credite ale băncilor având în vedere că economia nu dă încă semne de revenire.

"Practic nu putem vorbi de o reducere sustenabilă a ratelor restante înainte să se resimtă o revenire a economiei. Dacă până la jumătatea acestui an avansul restanţelor era generat în principal de creşterea şomajului, acum discutăm de efectele prelungirii recesiunii pe fondul implementării măsurilor de austeritate", comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

El spune că majorarea TVA şi reducerea salariilor se resimte inclusiv pe partea creditelor neperformante ale companiilor, care trebuie să se des-curce cu venituri mai mici din cauza scăderii consumului.

Cea mai mare pondere a ratelor restante în total împrumuturi se înregistrează în cazul creditelor în lei, unde sumele întârziate la plată reprezintă aproape 9,6% din soldul total de 77,6 miliarde de lei. Ratele restante la creditele în moneda naţională au crescut cu 84% în ultimul an, la 7,43 miliarde de lei.

Întârzierile la plata împrumuturilor în valută au înregistrat însă cel mai rapid ritm de creştere pe parcursul ultimelor douăsprezece luni, valoarea acestora majorându-se de 2,7 ori în ultimul an, până la echivalentul a 1,99 miliarde euro (8,47 mld. lei). Ponderea restanţelor la valută se situează însă la 6,4%.

Restanţele la valută se concentrează în principal pe partea împrumuturilor de consum şi a creditelor corporate, în condiţiile în care întârzierile la plata creditelor ipotecare s-au menţinut la un nivel scăzut, potrivit datelor de la Biroul de Credit. Multe companii au beneficiat anul trecut de restructurări de credite, iar în condiţiile în care perioadele de graţie expiră, începe să se contureze o imagine mai clară a pieţei.

Creşterea ponderii ratelor restante în soldul total al creditelor vine în contextul în care volumul finanţărilor a stagnat în ultimii doi ani în jurul a 200 de miliarde de lei, din cauza cererii reduse din partea clienţilor şi a reticenţei bancherilor în a-şi asuma riscuri.

"Ponderea restanţelor va scădea în momentul în care şi volumul creditelor va creşte. Datorită prelungirii recesiunii consider că sectorul bancar va rămâne pe pierdere anul acesta", mai spune Anghel. El apreciază că există potenţial de creştere a volumului finanţărilor pe segmentul corporate, dar şi pe segmentul împrumuturilor ipotecare.

Creditul ipotecar este singurul produs de finanţare a populaţiei care şi-a menţinut un ritm pozitiv de creştere în ultimul an, avansând cu peste 20% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Împrumuturile pentru locuinţe au fost puternic susţinute de programul guvernamental "Prima casă", prin intermediul căruia băncile au acordat credite în valoare de circa 1,1 mld. euro.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7509
Diferență: -0,103
Ieri: 4.7558
Azi: 4.1988
Diferență: 0,5508
Ieri: 4.1758
Azi: 5.5172
Diferență: 0,5926
Ieri: 5.4847
Azi: 4.2187
Diferență: 0,4189
Ieri: 4.2011