Bănci și Asigurări

Cresterea restantelor se aplatizeaza, dar presiunile nu se vor opri curand

Cresterea restantelor se aplatizeaza, dar presiunile nu se vor opri curand
26.10.2009, 23:30 46

Restantele la credite au urcat mai incet in septembriecomparativ cu lunile anterioare, continuand tendinta de aplatizarea cresterii consemnata in ultima perioada pe fondul reduceriipresiunilor exercitate de cursul de schimb si in conditiile in carestatul a evitat sa adopte masurile de reducere a cheltuielilor cusalariile si pensiile solicitate de institutiile financiareinternationale.

In septembrie, restantele au ajuns echivalentul a 1,55 miliardede euro, reprezentand 3,25% din soldul total al creditelor.Ponderea este in crestere usoara comparativ cu luna anterioara side aproape trei ori mai mult decat nivelul consemnat in aceeasiperioada din 2008, potrivit datelor BNR.

Restantele la lei au urcat cu aproape 5% in septembrie, pana la3,81 miliarde de lei (0,9 mld. euro). La valuta, restantele auurcat cu 3,3%, exprimat in lei, pana la 2,69 mld. de lei (0,6 mld.euro).

Ritmul de crestere al restantelor s-a aplatizat in ultimeleluni, iar analistii se asteapta ca tendinta sa continue in perioadaurmatoare desi avertizeaza ca deteriorarea portofoliilor de creditenu se va opri pana la jumatatea anului viitor.

"Este normal sa vedem o continuarte a cresterii restantelorpentru ca s-a pornit de la o baza foarte joasa. In perioadaurmatoare ne asteptam la o aplatizare a cresterii, dar aceasta nuse va opri inainte de a doua jumatate a anului viitor", noteazaNicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Veniturile in scadere reprezinta principalul factor de presiuneasupra portofoliilor de credite in perioada urmatoare, mai spunanalistii. "Pe partea de populatie, factorul de presiune va fisomajul si implicit scaderea veniturilor. Veniturile se vor reducein perioada urmatoare si avand in vedere gradul ridicat deindatorare este clar ca vor avea un efect important asupraneperformantelor", a comentat Ionut Dumitru, economistul-sef alRaiffeisen Bank.

In cazul companiilor, Dumitru se asteapta ca situatia financiaraa acestora sa se deterioreze in conditiile in care vanzarile lor nuvor creste prea curand in lipsa unei reveniri bruste a economiei.Neperformantele vor creste astfel si pe acest segment. Inseptembrie, restantele la lei au continuat sa se situeze la unnivel de doua ori mari mare decat cele consemnate pe segmentulimprumuturilor in valuta. Astfel, rata restantelor la creditele inlei atingeau la sfarsitul lunii septembrie 4,75%. Analistii spun cadincolo de faptul ca imprumuturile in valuta presupun de cele maimulte ori garantii, un factor important care concura la aceastasituatie este reprezentat de politica bancii centrale.

"Restantele mai mici la valuta vin in contextul in caredeprecierea leului a fost tinuta sub control. Aceasta protectie aleului s-a tradus intr-o crestere a costurilor suportate declientii cu credite in lei, ca urmare a dobanzilor mai maripracticate pe piata interbancara", explica Chidesciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO