Cristian Bichi, consilier guvernator BNR: Garantarea depozitelor bancare în plafonul de 100.000 euro va rămâne în vigoare

5 ian 2018 Autor: Roxana Rosu

Banca Centrală Europeană nu propune renunţarea la garantarea depozitelor bancare, iar plafonul de garantare de 100.000 de euro nu va fi modificat, a declarat Cristian Bichi, consilier guvernator  BNR, comentând o serie de informaţii apărute în presa locală în ultima perioadă.

Astfel, în data de 8 noiembrie 2017, Banca Centrală Europeană (BCE), la cererea legiuitorilor europeni, a emis o opinie juridică în legătură cu o propunere de directivă a Parlamentului Europen şi a Consiliului UE, parte a unui pachet mai larg de iniţiative legislative, ce aduce o serie de amendamente Directivei privind redresarea şi rezoluţia bancară. Modificările propuse a fi aduse cadrului european de gestiune a crizelor financiare prevăd, printre altele, armonizarea competenţelor autorităţilor relevante din UE în ceea ce priveşte utilizarea moratoriilor bancare, pentru a se preveni retragerile masive de depozite.

Propunerea de directivă anterior amintită, elaborată de Comisia Europeană şi aflată în discuţia Consiliului UE şi Parlamentului European (co-legiuitori europeni), contine prevederi precise prind condiţiile de declanşare a instrumentului “moratoriu”, durata şi sfera sa de aplicare. Depozitele acoperite nu fac însă obiectul acestui instrument. Prin urmare, exceptarea generală a depozitelor precizată în opinia BCE nu este de la garantarea depozitelor, ci de la intrarea acestora sub incidenţa moratoriului. 

”Mai mult, BCE solicită să fie incluse măsuri de salvgardare pentru protejarea drepturilor deponenţilor, cum ar fi comunicarea clară a momentului când accesul (n.n. deplin) la depozite va fi restabilit. Deci garantarea depozitelor va rămâne în vigoare. Mai trebuie precizat că propunerea instituţiei europene are un caracter exploratoriu, fiind necesar să se studieze în continuare implicaţiile juridice ale acesteia”, a mai spus Cristian Bichi

Vedeţi aici opinia integrală publicată de Cristian Bichi

 
Cuvinte cheie:
garantare
, bnr
, consilier
, depozite bancare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide